Vlnr: Javier Castilla Martin (conrector Marianum onderbouw Groenlo) Lieveke Brücker (conrector Marianum onderbouw Lichtenvoorde) Sandy Liptiay (zorgcoördinator Marianum) Iris Wijnands (Beleidsambtenaar gemeente Oost Gelre) Marco te Nijenhuis (Jongerenwerk Mazzel)
Vlnr: Javier Castilla Martin (conrector Marianum onderbouw Groenlo) Lieveke Brücker (conrector Marianum onderbouw Lichtenvoorde) Sandy Liptiay (zorgcoördinator Marianum) Iris Wijnands (Beleidsambtenaar gemeente Oost Gelre) Marco te Nijenhuis (Jongerenwerk Mazzel) (Foto: Mazzel)

Oktober maand van de opvoeding: 'Opvoeden is samenspel'

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - De maand oktober is de maand van de opvoeding met dit jaar als thema 'Opvoeden is samenspel'. Scholengemeenschap Marianum, gemeente Oost Gelre en jongerenwerk Mazzel trekken in dat kader al een aantal jaren samen op om universele preventie op een structurele manier vorm te geven.

"De jeugd en hun ouders is wat deze organisaties met elkaar verbindt," vertelt Marco te Nijenhuis van Mazzel. "De samenwerking vindt zijn oorsprong in het preventieoverleg dat plaatsvindt binnen het Marianum. Daar is het idee ontstaan de leefwerelden van jongeren meer te verbinden zodat er een afgewogen, deels preventief, aanbod gedaan kan worden, en om sneller te kunnen anticiperen op ontwikkelingen en trends. Daarin zit de kracht van de samenwerking. De visie van het Marianum is extern gericht en wethouder Jos Hoenderboom stimuleert deze structurele aanpak van harte."

Burgerschapsdagen
Marianum, gemeente Oost Gelre en Mazzel willen ervoor zorgen dat leerlingen niet alleen met een diploma van school gaan maar ook een maatschappelijk pakketje meekrijgen, zodat jongeren met een goede basis verder kunnen en weerbaar zijn. Dit gebeurt door leerlingen uit leerjaar 1 en 2 een breed scala aan workshops aan te bieden: De burgerschapsdagen met de domeinen participatie, democratie en identiteit. "Burgerschap gaat over je persoonlijke ontwikkeling, over aandacht voor je eigen directe leefomgeving en je invloed daarop," laat Te Nijenhuis weten. Op de locatie Lichtenvoorde wordt hier op 17, 18 en 19 oktober aandacht aan geschonken, in het voorjaar van 2019 gevolgd door Marianum Groenlo. De workshops variëren van aandacht voor gezonde voeding (Belijv) via kijken naar de eigen leefomgeving (BS22), aandacht voor nieuwkomers (gemeente Oost Gelre) tot aan mensenrechten (Amnesty International). En nog veel meer. "Leerlingen maken een keuze uit die workshops in hun eigen mentorklas. Daarnaast zijn er een aantal thema's die we elke leerling aanbieden. Dat gaat over onder meer gehoorschade (GGD), voorlichting loverboys en 'Van Idee naar Hoppakee' (Mazzel en Pak An)."

Vermeende toename drugsgebruik
Recentelijk zijn er in de gemeenteraad vragen gesteld over vermeende toename van drugsgebruik in Oost Gelre. "Ook voorlichting over drugs en alcohol wordt structureel aangeboden aan alle leerlingen van klas 2 middels 'Frisse start', alwaar Iriszorg bij betrokken is, waarbij is aangetekend dat hier preventie hand in hand zou moeten gaan met handhaving."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden