Foto:
Columns

Frank Zand | Blafbek

Blafbek

In de krant moest ik vorige week wijken voor een advertentie. Een gratis huis-aan-huisblad is nu eenmaal afhankelijk van advertentie-inkomsten, dus ik heb mijn plek graag afgestaan. Bovendien kwam het ook wel goed uit, want de deadline was toch weer dodelijker en dichterbij dan ooit. Voor mijn gevoel dan, want de deadline is elke week hetzelfde.

En ik was druk met de voorbereidingen voor Dierendag. Ik schrijf het met een hoofdletter, ik beschouw het als een officiële feestdag met een eigennaam, een Eigennaam. Hoewel de woordenlijst van de Nederlandse taal het met een kleine letter doet, en alleen Werelddierendag met een hoofdletter schrijft.
Ik heb er trouwens weinig over gehoord, over Dierendag. Weinig in de media, terwijl ik zowel digitaal als analoog vrij actief ben geweest. Terwijl Dierendag al heel lang bestaat en ook wel te onthouden is, bijna iedereen kent het wel. In tegenstelling tot allerlei dagen en weken die overal en nergens voor zijn en waarvan bijna geen mens het bestaan weet. Zo was er op 1 oktober bijvoorbeeld de Wereld Urticariadag. Ik bedoel maar. Netelig. Of de maand van de opvoeding, haha. Nou ja, het houdt weer wat coaches enzo van de straat en het vult ook bij ons weer een stuk krant.

Ik vind Dierendag wel een goede zaak. Even extra aandacht voor die andere levende wezens. Het bijvak van God. Daar was-Ie trouwens beter in dan in zijn hoofdvak.
Maar het is goed om stil te staan bij het welzijn van dieren. Die hebben ook gevoel (planten hebben geen gevoel, sommigen zeggen van wel, maar dat is natuurlijk wereldvreemd gelul). Dierenmishandelaars moeten zwaar worden aangepakt. Consumenten die kiloknallers vreten moet er een etmaaltijd goed ziek van worden. Betaal meer voor je vlees, dan hoef je ook geen vegetariër te worden.
Want vegetariër zijn, dat is onnatuurlijk. Of onGoddelijk, wat je wil. Mensen zijn omnivoren. Ik ben geen vegetariër, maar ik eet alleen verantwoord vlees, van dieren die een lekker leven hebben gehad. Als ik tenminste die labels mag geloven die op allerlei producten staan.
Ik heb trouwens niks tegen vegetariërs. Ze zijn meestal aardig, sommige van mijn beste vrienden zijn vegetariër. En ze zijn redelijk. In tegenstelling tot veganisten, mensen die niet alleen geen vlees eten, maar helemaal geen dierlijke producten eten of op een andere manier gebruiken. Veganisten zijn te rechtlijnig, net als Volkert van der G. Maar uiteindelijk hebben ze zichzelf te pakken, want je zult maar elke paar maanden een mail moeten schrijven over hoe het met je gaat. Dat is wel even andere koek dan elke week een column.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden