De foto zoals die levensgroot in het Tropenmuseum hangt. Foto: David Vroom
De foto zoals die levensgroot in het Tropenmuseum hangt. Foto: David Vroom

Riek Hogenelst (92) levensgroot in Tropenmuseum

Algemeen

'Ik heb altijd op de achtergrond geleefd '

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE – Ze stond in Zieuwent bekend als 'oma met de bolderkar', omdat ze altijd met haar kinderen, kleinkinderen en kinderen uit de buurt in de weer was. Inmiddels woont ze al weer een tijdje in De Klinke in Lichtenvoorde. Riek Hogenelst (92) heeft een bewogen leven gehad en vind het nu best bijzonder dat ze met een levensgrote foto in Het Tropenmuseum in Amsterdam hangt. Riek is onderdeel van de vijfjarige tentoonstelling 'Things that matter'.

Groot gezin
"Via via ben ik benaderd voor deze tentoonstelling," vertelt mevrouw Hogenelst, "Ze hebben mij gevraagd, omdat ze op zoek waren naar iemand met een groot gezin. Ik heb twaalf kinderen, waarvan er één inmiddels overleden is. Eerst kwam er een fotograaf die verschillende foto's van mij en de omgeving maakte. Het laatste plaatje dat hij schoot, is het geworden. Ik zit daarbij op bed met een foto van mijn hele gezin. De foto die ik vast houd, is gemaakt toen ik 25 jaar getrouwd was. Mijn inmiddels overleden man en al mijn kinderen staan erop. Een dierbare herinnering. Later had ik een gesprek met iemand die mijn verhaal opnam. Dat geluidsfragment is nu te horen in het museum."

Things that matter
De tentoonstelling 'Things that matter' is een nieuwe tentoonstelling in het Tropenmuseum over belangrijke dingen en het belang van dingen. Voorwerpen van grote persoonlijke betekenis die tegelijkertijd nauw verbonden zijn met tien maatschappelijke onderwerpen van vandaag, zoals migratie en afkomst worden getoond. De foto van mevrouw is onderdeel van het onderwerp 'Hoe zorg jij voor nieuw leven?', hulp van goden en voorouders.

Levensgrote foto
Bij de officiële opening van de tentoonstelling is mevrouw Hogenelst niet geweest. Dat was in juli en toen waren er veel van haar familieleden met vakantie. Op 25 augustus is ze met de hele familie met een bus gegaan. Het was een hele beleving. Mevrouw Hogenelst:"Ik ben niet gewend om in de aandacht te staan. Ik heb altijd op de achtergrond geleefd. Nu dit zo aan de gang is, vind ik het best wel bijzonder. Toen ik de zaal binnenliep waar de foto hing, was ik een beetje overdonderd. Ik hang levensgroot aan het begin van de expositie. Echt bijzonder om mijzelf zo te zien." Bij de foto is ook het geluidsfragment van mevrouw te horen waarin ze vertelt hoe het leven is met zo'n groot gezin. Ze vertelt dat het vroeger heel gewoon was om veel kinderen te hebben, want er waren geen voorbehoedsmiddelen. Haar man Bert zei weleens tegen haar zei: "Ik hoef maar naar je te kijken en je bent al zwanger!"

Geëmigreerd naar Brazilië
Haar man Bert heeft ze op een bijzondere manier leren kennen. Hij kwam uit Den Haag en was tijdens de oorlog ondergedoken in Zieuwent. Kort daarna vertrok hij naar Brazilië om daar een boerderij te beginnen in een Nederlandse Nederzetting van de Fezenda. Negen maanden later reisde mevrouw hem als eerste vrouwelijke emigrante uit Zieuwent na. Eerst woonden ze in Mococa, later verhuisden ze naar Não-me-toque. Een van haar dochters heeft in 2014 een boek gemaakt met de brieven die mevrouw (en soms ook Bert) vanuit Brazilië naar Nederland schreef. Het betreft de periode van 1949-1964. In die periode ontmoeten ze ook Prins Bernard die Bert in zijn brieven omschrijft als een 'jofele kerel'. Hij moest hem in Brazilië rondrijden omdat hij de enige was die het Portugees goed beheerste. Mevrouw schrijft voornamelijk over het reilen en zeilen op de boerderij aan haar inmiddels overleden zus Willemien. Als Bert in de pen klimt gaat het voornamelijk over zakelijke gebeurtenissen. Ze keren terug naar Nederland, omdat Bert ziek is. Eerst wonen ze Zieuwent, later in Lichtenvoorde. Toen mevrouw vijftig was, overleed haar man. Daarna voedt ze alleen haar kinderen op. Inmiddels heeft ze 26 kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Ga kijken!
Veel reacties heeft mevrouw nog niet gehad op haar expositiedeelname. Dit komt voornamelijk omdat niemand er nog weet van heeft. Samen met haar familie hoopt ze dat mensen uit Lichtenvoorde en omgeving door dit artikel bij een eventueel bezoek aan Amsterdam bij het Tropenmuseum langsgaan om een kijkje te nemen. Haar schoondochter Riet Hogenelst zegt tot slot: "Ik denk dat bekenden best willen gaan kijken als ze in de buurt zijn, want dat mijn schoonmoeder daar hangt, is bijzonder!"


Programmering ZSOM

LICHTENVOORDE - Uitzending op 19 oktober om 15.00 uur in de Antoniushove.

Regiojournaal

Op bezoek bij… Eekhoornmuseum Klaver Vier
Een nieuwe aflevering van "Op bezoek bij…". Deze keer bij het echtpaar Jansen in Terborg. Zij hebben een grote verzameling eekhoorns van allerlei materialen. Ria verzamelt daarnaast ook Ot en Sien-modellen, winkelwagenmunten, kaarten, lepeltjes en knipmutsen. Theo verzamelt speculaasplanken.

Regiojournaal

Bloemencorso Beltrum 2018


ww.zsom.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant