Het ONK Boerengolfpodium. Foto: Evezien
Het ONK Boerengolfpodium. Foto: Evezien (Foto: )

ONK Boerengolf met ook Lieveldse kampioenen

LIEVELDE – Het zeldzaam mooie oktoberweer zat ook alle deelnemers en de organisatie mee. Het Open Nederlands Kampioenschap Boerengolf op de geboortegrond van de sport in Lievelde, kenmerkte zich door Achterhoekse gastvrijheid en prachtig weer voor deze buitensport. Bij de mannen kon boerengolfteam Lievelde 2 de kampioenstitel op zijn naam schrijven. Bij de vrouwen was dat het team Zo Greun as Grös en bij de jeugd ging de titel naar de Boerengoed Strijders uit Enspijk.

Zestig teams strijden op zaterdag om de ronde goed door te komen. Een aantal teams doet voor het eerst mee. Dat is het leuke aan een open kampioenschap om de nationale titel. De helft klasseert zich voor de eindstrijd op zondag. De eindstand van zaterdag blijkt ook de eindstand van de zondag te zijn. Als er nog zo'n drie holes per team te gaan zijn, wijst alles erop dat de Achterveldse Boeren Golfers met de eer zullen kunnen gaan strijken. Volgens Eddy Goossens van de wedstrijdleiding, speelt wedstrijdspanning bij enkele fanatieke spelers een grote rol. Dat is volgens hem allesbepalend of je wint of verliest.

Bij het wedstrijdcentrum in de kaasboerderij komen de uitslagen binnen op een tv-scherm. Per hole is het aantal slagen van een team zichtbaar. Goossens: "De strafslagen worden daarbij wel eens door de teller vergeten te melden. In het centrum worden die dan bijgesteld.''

Drie teams spelen onderling een wedstrijd. Daarbij is een scheidsrechter en ook een teller aanwezig. Deze laatste heeft een app waarmee hij digitaal de telling bijhoudt, die binnenkomt bij het wedstrijdcentrum. De optelsom na tien holes bepaalt wie de Gouden Klomp Wisseltrofee of de Gouden Klomp op Hoge Hak Wisseltrofee mee naar huis neemt.

De hindernis door de veevoervrachtwagen van sponsor For Farmers, blijkt een lastige om hole 8 te bereiken. Menigeen slaat eronderdoor of er ver overheen. Het gevolg is dat de strijd om de kampioenstitel tot aan het begin van de avond (18.00 uur) duurt. "Wanneer het weer minder mooi was geweest, zou het toernooi minder mooi zijn geweest", aldus Peter Weenink.

Op de zaterdag telt ook de individuele stand mee. Onder hen ook goed geoefende golfers die beide sporten combineren. Toch zijn 'de bikkels van het Boerengolf' het meest behendig. Nico Elschot wordt bij de mannen de beste; bij vrouwen is dat Astrid Koeman.

Meer berichten