Succesvol seizoen Run-Archery

Algemeen

LICHTENVOORDE - Afgelopen zaterdag 27 oktober was de laatste Run-Archery van 2018 in Wageningen, tevens NK Run-Archery Sprint. Handboogsport St. Switbertus heeft hier een succesvol seizoen mooi afgesloten.

Voor het eerst stond een nederlandse handboogtopper aan de start die ook voor Nederland mee doet aan wereldbekers en Olympische spelen. Topschutter Mitch Dielemans is aangestoken door regerend Nederlands kampioen Tim Freriks om eens mee te doen aan Run-Archery en we waren erg benieuwd naar zijn prestaties in deze voor hem nieuwe sport. Met alleen boogschieten is Mitch ongetwijfeld de beste van het deelnemersveld, maar hoe hard loopt hij en hoe schiet hij na het hardlopen? Dat viel alleszins mee! In zijn eerste Run-Archery pakte Mitch gelijk een zilveren plak op het NK en was derde in de wedstrijd na winnaar Niklas Krause en maatje Tim Freriks. Mitch bleek een uitstekend hardloper te zijn en ook na 400 meter sprint goed te kunnen schieten alhoewel er wel een aantal missers genoteerd werden; er is nog ruimte voor verbetering. Reactie Mitch na afloop "dit smaakt naar meer".

Henri Polman Nederlands kampioen masters
Alle deelnemers rennen in de kwalificatie 3x 400m en starten 30 seconden na elkaar. Er zijn twee schietrondes waarbij er zes pijlen gebruikt mogen worden om vier doelen om te schieten. In de kwalificatie is er geen zicht op de tijd en het was dus spannend wie zich in welke finale heat plaatst; de eerste tien deelnemers uit de kwalificatie over alle categorieën komen in de A-finale, de volgende 10 in de B-finale, etc. De kwalificatie is belangrijk; een deelnemer uit een lagere finale kan niet meer winnen van een deelnemer in een hogere finale. Dit pakte goed uit voor Henri Polman van Switbertus Lichtenvoorde die als enige master in de A-finale zat en daardoor het kampioenschap pakte. Henri was 7de in de A-Finale, dit was twee plekken achter teamgenoot Joost Immink die uitstekend presteerde met vrijwel foutloos schieten maar op plek vier net naast het NK podium viel. Junior Bram Polman was vooraf favoriet maar moest door matig schieten genoegen nemen met een plek in de B-finale en pakte een 5de plek bij de junioren. Jarik Bakker was juist de grote verrassing van team Switbertus door zich als startende schutter met leenboog van de vereniging met uitstekend schieten te plaatsen voor de B-finale en met opnieuw bijna foutloos schieten de 8ste plek te pakken in zijn debuutjaar. Ruud ten Have kwam in het sterke deelnemersveld in de C-finale terecht maar pakte hier in een spannende einsprint de eerste plaats. Jan Wassink en Jeroen Heuzinkveld maakten de uitstraling van team Switbertus compleet met een 4de en 5de plek in de D-finale.

Zilver voor Jorik Klein Nijenhuis
Wageningen was de vijfde en finale wedstrijd van de CUP. Bij de senioren heren, de categorie met de sterkste deelname, was er succes voor Jorik Klein Nijenhuis. Ondanks zijn afwezigheid in Wageningen door prettige familie-omstandigheden, pakte Jorik achter de Duitse topper Niklas Krause de zilveren plak. Jorik was hiermee over het hele seizoen 2018 de best presterende Nederlandse Run-Archer. Ook hier was er voor Joost Immink de knappe maar meest ondankbare 4de plaats. Vader Henri en zoon Bram Polman wisten bij de masters en de junioren wel de CUP te veroveren. Mooie resultaten en nu alweer zin in seizoen 2019.

Dames welkom
Het Run-Archery team traint ook de hele winter elke donderdag avond de combinatie van hardlopen en boogschieten om 19:30 uur vanaf de Swite aan de Hendrik Leemreizestraat 2; geïnteresseerden kunnen vrijblijvend mee trainen; er is leenmateriaal beschikbaar; een recurve boog en pijlen. Kijk voor meer informatie op www.st-switbertus.nl. We zoeken ook dames om volgend jaar mee te kunnen doen aan het NK estafette; elk team moet minimaal een vrouw in het team hebben.