Albert Westerman is zondag 28 oktober thuis overleden. Foto: State of Art
Albert Westerman is zondag 28 oktober thuis overleden. Foto: State of Art

In memoriam: Albert Westerman, gepassioneerd ondernemer

Algemeen

LICHTENVOORDE - Hij werd geboren op 5 juli 1943 in Lichtenvoorde en stierf zondag 28 oktober op vijfenzeventigjarige leeftijd thuis, ook in zijn vertrouwde Lichtenvoorde: Albert Westerman. Hij maakte State of Art tot een internationaal succesvol en gerenommeerd kledingmerk.

Door Theo Huijskes

In de boomgaard van Hotel Westerman aan de Dr. Besselinkstraat, op circa duizend vierkante meter grond, werd in 1935 begonnen met de bouw van een kleine fabriekshal van tweehonderdvijftig vierkante meter. Begin 1936 leverde Tricotagefabriek Albert Westerman zijn eerste artikelen af. Er werd babykleding gemaakt, en later truien voor winkelketens als C&A en Miss Etam, en zelfs voor het leger werd geproduceerd. Albert sr. heeft een geweldig bedrijf opgebouwd, dat in de hele Nederlandse textielwereld respect afdwong.

Zoon Albert nam in 1981 het bedrijf over van zijn vader. Hij wilde meer. Hij wilde een eigen collectie om zich te onderscheiden van de confectiemarkt. Dat werd State of Art, en het kledingmerk was onmiddellijk een succes.

Volgens commercieel directeur Hans Kuijf is dat succes vooral te danken aan een uniek product, dat er kon komen dankzij het ondernemerschap van Albert. "Albert was een visionair met de eigenschappen om een bedrijf succesvol te maken", zegt Hans. "Zoals zijn feeling voor de markt en nieuwe ontwikkelingen, en het vermogen om de goede mensen aan te trekken." Hij voegt er nog iets aan toe: "En, ook niet geheel onbelangrijk, als hij zich iets in 't hoofd had gezet, dan moest dat, liefst gisteren, ook gebeuren."

In 1994 werd de eerste State of Art-store in Almelo geopend, gevolgd door tientallen filialen in geheel Nederland en internationale State of Art-showrooms in diverse landen. Op dit moment zijn er tweeënveertig winkels in Nederland en België en wordt er flink uitgebreid.

Een passie van Albert waren zijn Porsches. Als dertienjarige werd hij verliefd op een Porsche 356 1500 S Cabrio, hij kocht zijn eerste in 1976, in de jaren tachtig racete hij ermee op het circuit van Zandvoort en in het buitenland. Klanten van State of Art vonden dat prachtig.

Zo ontstond het idee een Porsche op te nemen in een folder en klanten uit te nodigen op het circuit in Zandvoort. De combinatie van rally-rijden en State of Art bleek een gouden greep, zeker toen State of Art een van de grootste rally's ter wereld ging sponsoren: de Mille Miglia, die sinds 1972 jaarlijks plaatsvindt. Met oldtimers en sportwagens wordt elk voorjaar duizend kilometer afgelegd, waarbij de meest idyllische plekken van Italië worden aangedaan.

In het geheel gerenoveerde, moderne pand van Westerman staat anno 2018 een collectie van maar liefst vijfenveertig klassieke Porsches, waarin tal van prominente Nederlanders hebben gereden in rally's in binnen- en buitenland. Zoals Gijs van Lennep, ambassadeur van State of Art, Jan Lammers, Jan Peter Balkenende en Jan Kees de Jager.

Albert ontving een bedankbriefje van Prins Maurits van Oranje waarin die schreef, na het rijden van de Mille Miglia, dat hij nog nooit zo'n mooi feest had meegemaakt,

"Het heeft State of Art echt geweldig op de kaart gezet", aldus Kuijf. "We werden vast en zeker gezien als een aparte club, daar in Lichtenvoorde, maar we deden wel een kunstje wat een ander niet kon."

Albert Westerman heeft ook zijn eigen woonplaats Lichtenvoorde, de gemeente Oost Gelre en de gehele regio laten meegenieten van zijn succes. Bijvoorbeeld als organisator en hoofdsponsor van de jaarlijkse Achterhoek Tour Rally. Een sportieve en gezellige rally op de laatste zondag van juni, waaraan maximaal honderdveertig equipes meedoen. De deelnemers genieten van een dagje Achterhoeks coulissenlandschap, de opbrengst gaat ieder jaar naar een goed doel. Vanaf de editie 2019 zal de Achterhoek Tour Rally het helaas moeten doen zonder de charismatische Albert Westerman.

Albert Westerman, charmante, krachtige en welbespraakte ondernemer. Albert Westerman, oprichter van en drijvende kracht achter het in Lichtenvoorde gevestigde herenmodemerk State of Art aan - let wel - de Westermanstraat. Albert Westerman, de gedreven zakenman met zijn unieke passie voor de autosport en in het bijzonder voor Porsche. Hij wist het merk te verbinden aan zijn eigen State of Art, een prestatie van jewelste. Albert Westerman, de vertegenwoordiger van de regionale gemeenschap in het algemeen en de gemeenschap Lichtenvoorde in het bijzonder. Die Albert Westerman is niet meer.

Wat rest is veel dank en respect.

Na afloop van de Achterhoek Tour Rally 2013 spreekt Albert Westerman voormalig minister-president Jan Peter Balkenende toe. In het midden Jan Kees de Jager, voormalig minister van Financiën. Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant