Foto: PR
Foto: PR

Demonstratie rakustoken bij Den Diek

LICHTENVOORDE - Op zondagmiddag 11 november kunt u de expositie van leden van de KVT bekijken in Den Diek. Tevens zal er bij goed weer buiten worden gestookt, volgens de raku-techniek. Vanaf 10.00 uur zijn leden buiten bij Den Diek bezig met het stoken van de werkstukken.

Het biscuit gebakken werk is geglazuurd met raku-glazuur en gaat eerst de zelfgebouwde op gas gestookte buitenoven in. Als het werk roodgloeiend is (zo'n 1000 graden) wordt het er met een speciale rakutang uitgehaald en in een metalen ton met zaagsel geplaatst en afgedekt met een deksel. De hitte die uit de werkstukken komt, maakt dat het zaagsel spontaan gaat branden. Als het vuur de zuurstof in de ton verteert, trekt ook de zuurstof uit het aardewerk en het glazuur. Dit proces na de brand heet reductie. Het is in dit stadium dat de unieke uitstraling van het raku-aardewerk ontstaat (craquelé). De resultaten in patronen en kleuren zijn onvoorspelbaar, omdat ze zijn gemaakt door het natuurlijke proces van verwijdering van zuurstof. Na 15 minuten moet het werkstuk buiten afkoelen, eventueel met water. Vervolgens wordt het overtollige zaagsel en roet eraf gepoetst.

Een leuk proces om te doen én te zien, het resultaat is iedere keer weer een verrassing. Iedereen is welkom om mee te genieten van dit schouwspel, gezien de hitte en het vuur wel op afstand.

Kennismaken met keramiek
Ook kunt u gaan werken met klei. Hoe maak je een werkstuk van klei, wat is dat voor materiaal? In de werkruimte zijn bevoegde docenten die u graag uitleggen hoe u een eenvoudig werkstukje kunt maken. Kom ervaren wat het is om met dit mooie materiaal te werken. Van 14.00 tot 16.00 uur bent u welkom in Den Diek om het eens te proberen. Graag van te voren opgeven, zie keitje. Het hoeft niet, maar vol is vol!

Meer berichten