Divo Marijn Dijkstra: "Ik creeer een bubbel waar we samen in zitten, zo komt het lied echt binnen." Foto: Jos Betting
Divo Marijn Dijkstra: "Ik creeer een bubbel waar we samen in zitten, zo komt het lied echt binnen." Foto: Jos Betting

Divo zingt voor bewoners Mariënhof

LICHTENVOORDE - Een divo, van stichting 'Diva dichtbij' zong op donderdag 1 november voor een aantal bewoners van verzorgingstehuis Mariënhof. Met liedjes van vroeger werden de bewoners teruggevoerd in hun eigen herinneringen. Een bijdrage van vrouwenserviceclub Soroptimisten maakte dit mini-optreden mogelijk.

Door Dinès Quist

Professioneel zanger Marijn Dijstra van 'Diva dichtbij' heeft de verschijning van een heuse heer als hij de huiskamer van de bewoners binnenkomt. Een zestal bewoners zitten klaar in hun vertrouwde omgeving maar zijn toch enigszins gespannen voor wat komen gaat. Wanneer de divo zijn eerste lied inzet verdwijnt de spanning als sneeuw voor de zon en wordt er zachtjes mee geneuried. De zanger maakt de liedjes persoonlijk door een hand vast te pakken, te knielen bij de toehoorders en hen aan te kijken. Marijn, "Ik creëer een bubbel waar we samen in zitten, zo komt het lied echt binnen." Naarmate er meer bekende liedjes klinken komen de mensen meer tot leven. Bij liederen als Edelweiss en My Bonny wordt er meegezongen, heen en weer gewiegd en waagt een enkeling zich zelfs aan een dansje met zijn verzorgster. Bij het Ave Maria wordt er een gevoelige snaar geraakt en rollen er rijkelijk tranen.

Zingen van mens tot mens
'Diva dichtbij' verzorgt intieme optredens voor langdurig zieken. Oprichtster van 'Diva dichtbij' Peterlien van Amelsvoort is vandaag ook aanwezig. "Mensen die lijden aan dementie reageren vaak goed op muziek, zo komen ze stukjes herinnering tegen. Het is prachtig om te zien hoe mensen weer tot leven komen." Met een zelf omgebouwde versterker die eruit ziet als een radio uit de jaren 60 wordt de herinnering ook visueel geprikkeld. Dat 'Diva dichtbij' de bewoners op het Mariënhof een geweldige middag heeft kunnen bezorgen is te danken aan de initiatiefnemer Soroptimisten.

Taxatiemiddag voor het goede doel
Soroptimisten is een landelijke serviceclub die zich wereldwijd inzet voor de zwakkeren van de samenleving. In 'Diva dichtbij' vonden zij een partner om het welbevinden van dementerenden te verbeteren en hebben de miniconcerten financieel mogelijk gemaakt. Op deze middag is een kleine delegatie van Sorptimisten aanwezig, zij overhandigen symbolisch de optredens van Diva dichtbij. Drie verzorgingshuizen hebben een optreden gekregen, de laatste op rij was bij het Mariënhof. Regiomanager Judith Kroeze was zeer vereerd met dit bijzondere muzikale aanbod en heeft het initiatief omarmd. Om geld te genereren voor deze en andere goede doelen organiseert Soroptimisten allerlei acties. Afdeling Soroptimistenclub Achterhoek heeft voor zijn volgende doel, voor de tweede keer op rij, een taxatiemiddag georganiseerd in de Radstake, 'Kitsch & Kunst in de Achterhoek' genaamd. Hier zijn bekende gerenommeerde taxateurs aanwezig. Er worden vier lezingen gegeven en men kan daten met een kunstwerk. Nieuwsgierig hoe dat gaat? Kitsch &Kunst vindt plaats op 25 november van 12.00 uur tot 16.00 uur in de Radstake. De taxaties zijn gratis, met de entree van 10 euro sponsort u de goede doelen van Soroptimisten.

Meer berichten