Spullen gevonden of kwijt? Meld het op iLost.  Foto: Kyra Broshuis
Spullen gevonden of kwijt? Meld het op iLost. Foto: Kyra Broshuis

Gemeente gaat gebruik maken van iLost

Inwoners kunnen gevonden en verloren voorwerpen online aanmelden

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de taak ‘zorgplicht onbeheerde taken’, in normaal Nederlands de registratie en het beheer van gevonden en verloren voorwerpen. Vooral tijdens evenementen zoals de Zwarte Cross worden er ontzettend veel spullen gevonden én verloren. De organisatie van de Zwarte Cross heeft het afgelopen jaar, in samenwerking met de gemeente, de afhandeling geregeld via het programma iLost (ilost.co/nl). Dat is ontzettend goed bevallen, zo laat de gemeente weten. Zo goed, dat er nu blijvend met het programma gewerkt gaat worden.

Verbinden van vinder en eigenaar
“Door gebruik van iLost vervullen we ook de taak voor verloren voorwerpen. Op dit moment wordt de taak voor verloren voorwerpen niet ingevuld. We kunnen niks betekenen voor mensen die iets verloren zijn, omdat we dit niet registreren. Via iLost kunnen we mensen helpen door via het online platform aandacht te vragen voor een verloren voorwerp. Gebruikers kunnen via iLost ook zelf een ‘alert’ instellen. iLost is een zichtbaar en gangbaar platform voor gevonden en verloren voorwerpen. Via het platform verbinden zij vinder en eigenaar.”

Veel gebruikt
iLost wordt in Nederland een steeds meer gebruikt online platform. Het wordt door steeds meer gemeenten gebruikt (onder andere Arnhem, Rheden, Duiven, Zutphen, Apeldoorn en Brummen), maar ook door vervoerder Arriva, door attractieparken, ziekenhuizen en evenementenorganisaties zoals de Feestfabriek. Het systeem vervangt tijdrovende interne werkprocessen. “Op dit moment is het bijhouden en actueel houden van de gevonden voorwerpen tijdrovend en niet gebruiksvriendelijk. De medewerkers aan de balie hebben extra taken gekregen (onder andere uitgifte rijbewijzen en reisdocumenten, webcare en WhatsApp) en hun beschikbare tijd is spaarzaam. Met iLost gaat afhandeling sneller en effectiever. Met één druk op de knop staat een voorwerp in of gaat het juist uit het systeem”, zegt de gemeentewoordvoerder. De verwachting is dat het systeem in 2019 wordt ingevoerd.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden