Jos Wolterink en zijn echtgenote Francis worden door de partijleden van de NLOG in het zonnetje gezet. Foto: Kyra Broshuis
Jos Wolterink en zijn echtgenote Francis worden door de partijleden van de NLOG in het zonnetje gezet. Foto: Kyra Broshuis

Jos Wolterink neemt afscheid van de politiek

Algemeen

'Na dertien jaar is het tijd voor iets anders'

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - In café De Kletskop in Lichtenvoorde zijn afgelopen donderdag de partijleden van de Nieuwe Liberalen Oost Gelre bijeengekomen om op informele wijze afscheid te nemen van de oprichter van de partij Jos Wolterink. De 66-jarige Wolterink vindt het na dertien jaar mooi geweest. Behalve de partijleden komen ook diverse politieke kopstukken uit Oost Gelre, zoals wethouder Karel Bonsen, wethouder Jos Hoenderboom, gemeentesecretaris Marjan Nekkers, en verschillende raadsleden een borrel drinken op Wolterink.

'Jouw geluid gaat niet verloren'
Wolterink wordt toegesproken door de huidige fractievoorzitter Gerard Klein Gunnewiek. Klein Gunnewiek prijst Wolterink om zijn inzet voor de partij. "Jij vond dat er ruimte was voor een liberale partij naast de VVD met een eigen geluid. We hebben hard gewerkt, samen veel bereikt en een goede relatie opgebouwd. Onze politieke boodschap is echter niet door iedereen begrepen. De uitslag van de afgelopen gemeenteraadsverkiezing heeft dat bewezen en dat doet wel een beetje zeer." Klein Gunnewiek vertelt over de politieke carrière van Wolterink die met ups en downs gepaard ging. "De laatste dertien jaar (2005 tot en met 2018) heb je je als wethouder en als raadslid ingezet voor de inwoners van Oost Gelre. Tijdens de laatste ledenvergadering van onze partij hebben de meeste leden aangegeven verder te willen gaan met de Nieuwe Liberalen. Jouw geluid gaat dus niet verloren. Je bent een liberaal in hart en nieren en het is bewonderenswaardig dat ik je, in de afgelopen jaren, nooit één negatief woord heb horen zeggen over andere lokale politici."

Hoogte- en dieptepunten
De politieke loopbaan van Wolterink is er één van hoogte- en dieptepunten. De liberaal, politiek actief sinds 1 januari 2005 als VVD'er, werd in december 2010 voor de tweede keer weggestuurd als wethouder vanwege zijn activiteiten bij stichting Jemig de Pemig. In de media kreeg hij de bijnaam 'de wiethouder'. In juli 2013 keerde Wolterink, na het vertrek van Beurskens, terug in de raad. Niet meer als VVD'er maar als eenmansfractie. In 2014 deden de Nieuwe Liberalen Oost Gelre voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en kwamen ze met twee zetels in de raad. Bij de verkiezing in het voorjaar van 2018 verloor de partij een zetel en kwam alleen Gerard Klein Gunnewiek in de raad.

Geen spijt
Het is voor Wolterink nu het moment om te stoppen, zo legt hij uit. "Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze om de politiek in te gaan maar het is nu mooi geweest. Ik kijk met een goed gevoel terug op bepaalde keuzes die ik heb gemaakt , zoals bijvoorbeeld mijn strijd tegen de bouw van een nieuw gemeentehuis. Mijn protest heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik in 2007 naar huis werd gestuurd. In 2010 stond ik als dertigste op de lijst van de VVD en ben ik met voorkeursstemmen teruggekeerd als wethouder. Ik heb toen direct aangegeven wat mijn nevenfuncties waren, ook die bij de stichting Jemig de Pemig. Uiteindelijk kon ik toch weer vertrekken. Ik was er helemaal klaar mee." Toch keerde Wolterink weer terug op het Oost Gelrese pluche. "Toen Frank Beurskens het veld moest ruimen was ik de volgende op de lijst. Ik wilde al die inwoners die persoonlijk op mij gestemd hebben niet teleurstellen. Ik ben toen teruggekeerd als eenmansfractie onder de naam Lijst Wolterink."

Nooit rancuneus
Wethouder Karel Bonsen bedankt Wolterink voor zijn inzet en leest een brief voor van fractievoorzitter Kees Porskamp van de VVD, die niet persoonlijk aanwezig kon zijn. Porskamp schrijft grote bewondering te hebben voor Wolterinks optimisme en positivisme. 'Het is bewonderenswaardig dat je nooit rancuneus bent geweest", zo leest Bonsen voor. Er wordt getoost op de Wolterink en zijn vrouw door alle aanwezigen. Wolterink zegt dat hij nu vooral leuke dingen gaat doen, samen met zijn echtgenote Francis. "We hebben al twee nieuwe fietsen gekocht!" Het bleef nog lang gezellig in De Kletskop.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant