Gerard Simons (met links echtgenote Marian en rechts medewerkster Willeke) sluit op 31 december de deuren van zijn juwelierszaak. Foto: Kyra Broshuis
Gerard Simons (met links echtgenote Marian en rechts medewerkster Willeke) sluit op 31 december de deuren van zijn juwelierszaak. Foto: Kyra Broshuis

Juwelier Simons verdwijnt na veertig jaar uit Grolse straatbeeld

Algemeen

Gerard Simons sluit op 31 december de deuren

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Groenlo raakt een echte speciaalzaak kwijt. Juwelier Simons, sinds veertig gevestigd aan de Mattelierstraat 7 sluit op 31 december de deuren. Gerard Simons is inmiddels 65 jaar en vindt het mooi geweest.

Tijd voor wat anders
“Ik heb mijn vrouw in januari beloofd dat ik dit jaar zou stoppen. Ik heb het nog zo lang mogelijk gerekt maar eind december is het echt afgelopen. Na veertig jaar met ontzettend veel plezier hier gewerkt te hebben, is het tijd voor wat anders. Ik voel me goed, heb dankzij de wenteltrap in de zaak een uitstekende conditie en wil graag met mijn vrouw, onze kinderen en kleinkinderen genieten van mijn vrije tijd”, vertelt Simons. Hoewel hij geen geboren en getogen Grollenaar is, voelt hij zich helemaal thuis in de stad. “Ik ben geboren in Steenwijk, daarna verhuisd naar Zutphen en vervolgens naar Tilburg en Berkel-Enschot. Het ondernemerschap zit wel een beetje in de familie, mijn moeder had vroeger een klein warenhuis annex buurtwinkel. Later werd het een combinatie met textiel: Simotex.”

Snel ingeburgerd
De mogelijkheid om naar Groenlo te komen diende zich aan toen Simons bij een juwelier in Tilburg werkte. “We hadden een horlogemaker uit Winterswijk. Op een dag werd hij gebeld of hij belangstelling had de zaak van Moormann in Groenlo over te nemen. Dat had ie niet, maar ik wel! Ik ben toen samen met Marian wezen kijken. Ik was blij dat het een katholiek stadje bleek te zijn, puur omdat er dan ook aan carnaval wordt gedaan. Het sprak ons hier direct aan. Uiteindelijk namen Nico en Yvonne (de dochter van Moormann) Winkel het optiekgedeelte over en wij het juweliersgedeelte. De inburgering in Groenlo ging heel snel, we hadden al snel een mooie vriendengroep opgebouwd. Onze twee zoons Joost en Rob zijn hier geboren. Joost heeft de liefde voor het vak van mij geërfd, hij heeft een eigen juwelierszaak in Friesland.”

Het mooiste wat er is
De zaak heeft Simons veel gebracht, vertelt hij. “Ik heb altijd ontzettend genoten van het contact met de klanten, dat is gewoon fantastisch. We hebben veel vaste klanten uit het hele land. Ik heb 35 jaar een eigen goudsmid in dienst gehad en de kleinere klussen deed ik altijd zelf. Het is mooi dat ook de kinderen van de vaste klanten weer hier komen. Het contact met de klanten is vaak heel persoonlijk; ze komen voor geboortegeschenken en relatieringen maar ook voor rouwsieraden. Dat persoonlijke contact ga ik missen, absoluut, het is het mooiste wat er is. Ik weet nog goed dat in de beginjaren een oud brommertje voor kwam rijden. Er stapte een man af, oud helmpje op en hij zag er erg armoedig uit. Hij wilde een groot gouden kruis laten maken, een soort bisschopskruis, met edelstenen. Ik heb een mooi ontwerp gemaakt en hij was heel tevreden. Ik vroeg hem voorzichtig hoe hij dacht te betalen. Hij trok een stapel bankbiljetten uit zijn binnenzak en deed direct een forse aanbetaling!” Simons maakte ook een gouden munt voor prinses Irene. “Dat was een cadeau van de Stichting Marga Klompé. Dat zijn natuurlijke hele mooie opdrachten.”

Hoe Simons zijn vrije tijd gaat invullen, weet hij nog niet precies. “Ik heb een hoop hobby’s; ik golf, tennis en rij motor.” Als hij straks de deuren sluit, neemt hij de machines niet mee. “Als ik dat doe, dan blijf ik bezig. Het is zo al moeilijk genoeg om ermee te stoppen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant