Foto: PR

150.000 voor Boerenbond Zieuwent

OOST GELRE - Het college van Oost Gelre wil 149.999 euro bijdragen aan de verbouw van het Boerenbondgebouw in Zieuwent. In het gebouw moeten vijf wooneenheden komen voor jongeren.

Een fors bedrag
Naast het bedrag van de gemeente wordt ook de provincie gevraagd om 250.000 bij te dragen, vertelt wethouder Marieke Frank. “De totale investering bedraagt 1.185.299 euro. Dat is een fors bedrag omdat er geen sprake is van een standaard gebouw en verbouw altijd duurder is dan efficiënte nieuwbouw.” De gemeente vindt het belangrijk dat de cultuurhistorische waarde van het Boerenbondgebouw, in de volksmond de Welkoop, behouden blijft. “Dit is één van de laatste overblijfselen van het coöperatieve gedachtegoed dat vroeger voor de agrarische sector erg belangrijk was.”

Geen silo
Het gebouw gaat terug naar de vorm die het had in de jaren twintig van de vorige eeuw, dat is dus zonder de silo. Voor de subsidietoekenning eist de gemeente dat de aanvangshuur niet hoger mag zijn dan 525 euro per maand. Toekomstige huurmutaties mogen niet afwijken van het gemiddelde van de huurstijging die de corporaties in de Achterhoek berekenen.

De BondGenoten
De grote aanjager van dit project zijn de De BondGenoten, negen Zieuwentenaren met hart voor hun dorp. De Boerenbond is hun eerste project. Het overleg tussen de BondGenoten en de gemeente Oost Gelre is voorspoedig verlopen, zo zegt de wethouder. “We hebben veel met elkaar overlegd maar we kunnen helaas niet aan alle wensen voldoen. De groep wilde graag een woontoren met twee maisonnettes maar dat werd te duur. De woningen zouden, financieel gezien, dan niet geschikt zijn voor starters op de arbeidsmarkt.” Als de gemeenteraad ook akkoord gaat met de plannen, kan er in 2019 gebouwd gaan worden in Zieuwent.

Meer berichten