Een drukte van belang tijdens de plaatjesruilmmiddag. Foto: Annekée Cuppers
Een drukte van belang tijdens de plaatjesruilmmiddag. Foto: Annekée Cuppers

Ruilmiddag Jumbo-plaatjes druk maar vooral gezellig

LICHTENVOORDE - Al bij de poort van het Longa-complex word je aangeklampt. "Ik moet alleen nog 162, heb jij die toevallig?" De plaatjesruilmiddag van Jumbo Bennink is een groot succes. Binnen is het warm, druk en een geroezemoes van jewelste. Hier krijg je pas echt een goed beeld van de populariteit van de historische plaatjes-actie; honderden belangstellenden, voornamelijk senioren, zijn deze middag op jacht naar de laatste nummers om het album 'Met droge voeten' compleet te krijgen. (Meer foto's onder dit bericht)

Door Annekée Cuppers

Bij de bar kun je haast niet komen, zelfs daar zijn bezoekers in de weer met afstreeplijstjes en plaatjes doorspitten. In de hoek rechtsachter pakken ze het slimmer aan. Een van de bezoekers noemt in een vlot tempo de nummers op terwijl ze de plaatjes door haar handen laat gaan. Tien andere bezoekers staren met gespannen gezichten naar hun lijstjes waarop al de nodige nummers zijn afgestreept, wachtend op een volgend 'ja!' moment. Het hele tafereel heeft veel weg van een bingo maar werkt wel efficiënt. "Ze'j hef d'r wal een goeie stemme veur', merkt een van de bezoekers op voordat hij met zijn kleindochter doorschuift naar de volgende tafel. Zijn kleindochter laat al trots het lijstje zien waarop al bijna alle nummers zijn weggekrast.

Een Lichtenvoords echtpaar vond het een gezellige middag maar wel warm en enerverend. "Het grootste gedeelte van de nummers die we nog zochten, hadden we al snel bij elkaar maar met de laatsten was het toch nog wel even zoeken. Het was handig geweest als de plaatjes per nummer in bakjes hadden gezeten. Ik zag ook nog iemand die ze op nummer in een muntenverzamelalbum had gestopt, best wel praktisch." Toch is hun missie geslaagd, alle ontbrekende nummers zijn binnen. "We moesten nog zo'n 90 plaatjes maar het is gelukt, we kunnen vanavond weer een uurtje aan het plakken en dan hebben we twee albums vol."

Tevreden kan het echtpaar weer huiswaarts keren. Nou ja, huiswaarts? Mevrouw moet nog even terug naar haar werk om de laatste klusjes af te ronden. "Ik dacht, ik ga even snel een uurtje maar ja, dan ben je toch weer meer tijd kwijt dan je gedacht had hè. Zo'n middag is toch ook een sociaal gebeuren, enerverend maar vooral erg gezellig!"

Meer berichten