Het theatergezelschap met Tom Klein (derde van rechts) en Marlies Claasen (tweede van rechts). Foto: PR
Het theatergezelschap met Tom Klein (derde van rechts) en Marlies Claasen (tweede van rechts). Foto: PR

So long Cohen met Tom Klein en Marlies Claasen

7 december in De Mattelier

Door Theo Huijskes

GROENLO - De bekende en bij velen favoriete Canadese singer-songwriter Leonard Cohen overleed op 6 november 2016 op 82-jarige leeftijd. Het niet meer in leven zijn van poëet, folkzanger en componist Cohen - overal in de gehele wereld geliefd vanwege zijn aandoenlijke, donkere stem en zijn bijna niet te evenaren teksten - is voor miljoenen fans nog altijd een enorm gemis. Ook voor vijf vaderlandse artiesten die het initiatief namen om aan deze bijzonder charismatische alleskunner een heuse theatertour met de titel 'So long Cohen' te wijden. Het theaterconcert is op vrijdag 7 december te bewonderen in SCC De Mattelier in Groenlo.

De vijf artiesten, die veel tijd en energie, hun hele ziel en zaligheid hebben geïnvesteerd in deze theatertour, zijn Bas Steman, Ariane Greep, Ernest Beuving, Tom Klein en Marlies Claasen. Met elkaar hebben zij ervoor gezorgd dat er een show wordt neergezet, die bol staat van muziek en zang, van cabaret en literatuur en van humor en emotie, kortom een productie waarmee jong en oud een onvergetelijk avondje uit wordt aangeboden. Vond de eerste try-out van 'So long Cohen' plaats in december 2017, begin 2018 begon het serieuze werk met optredens in circa 25 theaters, van Druten tot Aalten, van Winterswijk tot Zwolle, van Duiven tot Doetinchem en van Apeldoorn tot Groenlo.

Terug in Groenlo
Wanneer er twee deelnemende artiesten zijn die extra uitkijken naar het optreden in Groenlo, dan zijn dat wel Tom Klein en zijn eega Marlies Claasen. Met name Tom Klein (Gunnewiek), op 23 november 1966 in de Lepelstraat in Groenlo (dus binnen de stadsgracht) geboren, verheugt zich iedere keer op een weerzien met het vestingstadje.
Desgevraagd deelt echtgenote Marlies Claasen mee dat in november 2016, amper een dag na de dood van Leonard Cohen, cabaretier en zanger Ernest Beuving belde met het voorstel om een theaterproductie te maken over het leven van Cohen. "Het eerstvolgende overleg, waarbij wij al met ons vijven de plannen gingen uitwerken, volgde vrij snel daarna", vertelt Marlies. "Het grote voordeel daarbij was en is nu nog steeds dat wij al eerder met elkaar hebben samengewerkt. Dit onder andere met een productie gewijd aan wijlen Ramses Shaffy. Daarnaast hebben wij in ons team met Bas Steman iemand die als schrijver en verteller een topper is om zich helemaal te verdiepen in de vergaande gedachten, de moeilijke teksten en de cryptische bewoordingen van zijn idool Leonard Cohen."

Muzikale pluim
Marlies Claasen (47), zelf bekend en geliefd als zangeres en (televisie-)presentatrice bij onder andere Omroep Gelderland, wil in dit verband gaarne een muzikale pluim uitdelen aan haar eigen 'lief' Tom Klein. "Tom heeft niet alleen keihard gewerkt aan de totstandkoming en werkt niet alleen keihard bij de uitvoering van deze theatershow, maar is ook op alle onderdelen het grote muzikale brein achter het resultaat. Het is voor hem leuk dat dit opgetekend wordt in de media in zijn geboorteplaats en omgeving."
Tom Klein is in het dagelijks leven naast gitarist en bassist tevens componist en producer. "Hij werkt in dat verband veelal in opdracht voor commerciële en andere doeleinden, maar is daarnaast ook druk met bijvoorbeeld het componeren van een rockopera. Al met al derhalve een druk muziekbaasje." Het is daarom geen wonder dat de beide dochters zich helemaal uitleven in de muziek. "Dochter Eva (14) speelt piano en dochter Lotte (11) speelt gitaar. En ik kan er niet omheen om te zeggen dat de muzikale prestaties van beiden er niet om liegen", aldus de trotse moeder van het muziek- en zanggezin Klein-Claasen.

'So long Cohen'
Terug naar de theatershow 'So long Cohen'. In deze show wordt smakelijk en serieus verteld, gezongen, gedronken en gelachen. Het totaal kan het best getypeerd worden als een ontdekkingsreis naar en door het leven van Leonard Cohen: wat hem bezighield, wat hem inspireerde en wat hij vervolgens in zang en literatuur produceerde. Zo zoekt schrijver Bas Steman uit waarom Cohen zo belangrijk is in zijn leven als mislukte profwielrenner. Tijdens deze zoektocht klinken Cohen's prachtige liederen, vooral in de sfeer van het origineel. Zanger/cabaretier Ernest Beuving zingt Leonard Cohen en zoekt mee. Via imitaties en persiflages laat hij karikaturale tafelgastheren meepraten, zoals Maarten van Rossum, Nico Dijkshoorn en dominee Gremdaat. Marlies Claasen en Ariane Greep zingen mee en vertolken daarbij ook enkele nummers van Cohen. Kortom, een heerlijke avond Cohenmuziek met humor en ontroering, in een oprechte zoektocht naar ieders persoonlijke inspiratie door de diepe ziel van Leonard Cohen.

Aanvang van de theatershow op vrijdag 7 december is 20.00 uur. Toegangskaarten zijn online te bestellen via www.demattelier.nl/tickets

Meer berichten