Uitzinnige vreugde bij de Lichtenvoordse delegatie. Foto: Annekée Cuppers
Uitzinnige vreugde bij de Lichtenvoordse delegatie. Foto: Annekée Cuppers

Den Diek wint Dorpshuis van het Jaar 2018

'Het dorpshuis van de toekomst staat in Lichtenvoorde'

LICHTENVOORDE - Sociaal cultureel centrum Den Diek mag zich  een jaar lang Dorpshuis van het Jaar noemen. Zij zijn volgens de jury een voorbeeld voor andere buurthuizen van hoe het anders kan. Initiatiefnemers Jolien Weevers en Marloes van de Berg waren totaal overrompeld door de overwinning. "Er waren zes finalisten en we stonden op de vierde plek. Dan verwacht je niet direct dat je gaat winnen maar we vinden het echt super superleuk!"

Door Annekée Cuppers

Met een gemêleerd gezelschap van vrijwilligers en leden van diverse verenigingen reisde het tweetal afgelopen zaterdag af naar het Huis der Provincie in Arnhem. Hier maakte Omroep Gelderland opnames van de finale. Voorafgaand aan de finale mochten de beheerders van de zes genomineerde dorpshuizen elkaars voorziening beoordelen. Jolien: "Na de eerste jureringsronde stonden we met Den Diek op een vierde plek en we waren zelf helemaal weg van Thuis in Wageningen dus we hadden niet de verwachting dat we zouden winnen." Toen echter de uitslag van de vakjury bekend gemaakt werd en Den Diek tweede bleek te staan, werd het toch wel even heel spannend. De publieksstemmen moesten uiteindelijk de doorslag geven en wat Jolien, Marloes en alle aanhang vooraf vurig gehoopt hadden maar niet hadden durven dromen gebeurde; Den Diek ging er met ruim een vierde van alle publieksstemmen vandoor en kwam daarmee als winnaar uit de bus. 

Direct ontstond er een enorme feestvreugde in het Den Diek-kamp en over en weer feliciteerde men elkaar. Jolien en Marloes zelf waren compleet overrompeld maar veel tijd om van de verrassing te bekomen, was er niet. Uit handen van gedeputeerde Bea Schouten kregen zij de wisselbeker en een cheque van 3000 euro uitgereikt. Jolien: "Hiermee gaan we Den Diek nog meer toegankelijk maken voor alle doelgroepen, te beginnen in de hal met een hangplek voor jongeren waar ze lekker kunnen chillen en gelijk hun mobieltje kunnen opladen."

Juryrapport
Naast de beker en de cheque mochten de dames ook een mooi juryrapport mee naar huis nemen. Hierin roemt de vakjury onder andere het open deur-beleid van Den Diek, een innovatief concept waarin vraagstukken waar dorpshuizen in de toekomst steeds meer te maken krijgen, creatief en pragmatisch worden opgelost. Ook de organisatie van Den Diek die in handen is van vele vrijwilligers en dus breed gedragen, zag de jury als duurzaam en toekomstbestendig. Jurylid Dio Simmelink, die de genomineerden met name moest beoordelen op originaliteit, vindt het ook mooi dat Den Diek als winnaar uit de bus is gekomen. "Zo'n concept als bij Den Diek hebben we bij buurt- en dorpshuizen nog niet eerder gezien. Dat is gewoon echt heel uniek en het is mooi dat ook het publiek dat heeft beloond."

Namens de gemeente waren Vincent Lette en Chris Frencken bij de finale aanwezig. Zij waren vooral onder de indruk van de vele publieksstemmen die Den Diek mocht ontvangen. "Dat zegt toch wel wat over hoe hecht de inwoners van Oost Gelre met elkaar zijn." 

Van Mariënvelde naar Lichtenvoorde
In 2017 viel de BMV Mariënvelde de eer te beurt om zich Dorpshuis van het Jaar te mogen noemen. 'BMV-moeder' Jacqueline IJzereef was met de wisselbeker naar Arnhem gekomen maar had zich achteraf bezien het ritje kunnen besparen. Met Den Diek als winnaar van het Dorpshuis van het Jaar 2018 blijft de beker nog weer voor een jaar in Oost Gelre. Een mooie uitdaging voor de andere dorpen in onze gemeente om dit kunstje volgend jaar nog eens te flikken. 

Einduitslag: 1. Den Diek in Lichtenvoorde; 2. Dorpshuus in Varsselder-Veldhunten; 3. THUIS in Wageningen; 4. BUUR  in Nijmegen; 5. De Meerpaal in Ede; 6. De Borg in Babberich.

De uitzending van de finale is op zaterdag 8 december om 17.20 uur (ieder uur herhaald).


www.den-diek.nl

www.dorpshuisvanhetjaar.nl

www.gld.nl

Meer berichten