Cindy Klein Ikink (links) en Marloes van de Berg. Foto: Annekée Cuppers
Cindy Klein Ikink (links) en Marloes van de Berg. Foto: Annekée Cuppers

Oude Blokker-pand krijgt een nieuwe bestemming

Algemeen

'Met Het Blok willen we een aanwinst zijn voor Lichtenvoorde'

LICHTENVOORDE – Neem twee frisse jongedames werkzaam in de zorg, een jonge zorg-ondernemer, een markant leegstaand pand op een toplocatie in de Keistad én de droom om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een volwaardige plek te geven in de gemeenschap. Wat je dan krijgt? Maak kennis met Het Blok. Een hippe hotspot waar sociaal ondernemen, horeca en aandacht voor lokale producten samen komen. Het duurt nog even voor alles klaar is, maar Cindy Klein Ikink en Marloes van de Berg vertellen, mede namens Luuk Peters, alvast enthousiast over hun plannen.

Door Annekée Cuppers

Je moet er even doorheen kijken, de bouwput achter de kei op de markt, maar in het voormalige pand van warenhuis Blokker wordt hard gewerkt aan een complete renovatie van een van Lichtenvoords markantste gebouwen. In vroeger tijden was hier modezaak Hulshof gevestigd, later kwam het warenhuis. "In de volksmond heet het pand echter nog altijd 'de oude Blokker' dus de naam 'Het Blok' lag voor de hand", vertelt Marloes.

Het idee
Marloes werkt voor Perron8 bij De Lichtenvoorde en kent het sociaal ondernemen al vanuit haar betrokkenheid bij de privatisering van Den Diek. Cindy werkte eerder in de zorg en de afgelopen jaren als coach voor mensen met een beperking. Luuk Peters is eigenaar van Workmate Company, een zorgorganisatie die op meerdere locaties beschermd wonen, dagbesteding, ambulante hulpverlening en leerwerktrajecten aanbiedt.
"Met Het Blok willen we een voor Lichtenvoorde nieuw concept introduceren waarbij we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een leerwerkplek in de horeca en detailhandel kunnen bieden. Zo kunnen deze mensen hun talenten verder ontwikkelen en creëren we daarnaast meer zichtbaarheid voor deze doelgroep en voor hun kwaliteiten", vertelt Cindy. "We werken hierbij heel nauw samen met Workmate Company."

Circulaire economie
De plannen voor Het Blok reiken verder dan enkel een werkervaringsplek voor de doelgroep. Marloes: "De producten die we verkopen, hebben een verhaal en zijn lokaal en duurzaam geproduceerd. Zo gaan we werken met producten van De Verspillingsfabriek, bekend van de kromkommersoep. In samenwerking met kringloopwinkel Aktief in Groenlo gaan de medewerkers oude meubels opknappen die we dan weer in de zaak verkopen. Maar ook andere, startende, ondernemers die een mooi lokaal product aanbieden, geven we graag een plek bij Het Blok."

Elkaar inspireren en versterken
Maar hotspot Het Blok heeft meer te bieden dan alleen een stukje horeca waar je tijdens winkeltijden terecht kunt voor een goede cappuccino, een kop huisgemaakte tomatensoep of een lekkere tosti. Cindy: "Ook het promotiefonds Geef Lichtenvoorde Kleur en de VVV krijgen een plek in Het Blok. Zo kunnen we elkaar inspireren en versterken door bijvoorbeeld placemats te gebruiken met een lokale fietsroute erop of onze medewerkers in te zetten bij aankleding van evenementen in het centrum. Daarnaast komt er ook een openbaar toilet in het pand. Dit was al langer een wens vanuit de inwoners van Lichtenvoorde en de gemeente ziet in Het Blok daarvoor een prima locatie. De samenwerking met de gemeente is sowieso erg prettig. Hoewel zij gebonden zijn aan allerlei wetten en regels doen zij erg hun best om ons te steunen; dat waarderen we enorm."

Toegankelijkheid
Momenteel vindt er een grootscheepse verbouwing plaats in de 'oude Blokker'. "Door lekkages was het interieur van het pand er erg slecht aan toe. Alles, echt alles, is gesloopt en we zijn nu weer in de opbouwende fase en pakken het gelijk goed aan. De mensen zullen het straks niet meer herkennen. Het pand krijgt automatische deuren, ruime paden, tafels waar je met een rolstoel aan kunt schuiven, een invalidetoilet en dergelijke. Daar hebben niet alleen onze medewerkers profijt van, maar dit maakt Het Blok voor iedereen goed toegankelijk. Ook voor kinderen, want er komt ook een kinderhoek en we gaan speciale kindergerechten op de kaart zetten. Geen patat met frikandel, maar gerechten zoals zelfgemaakte appelmoes en yoghurtjes met een lekkere topping."

Bijdragen aan leefbaarheid
Marloes: "Sociaal ondernemen is tegenwoordig helemaal hip. In de stad zie je het al langer, hier in Oost Gelre doen we de dingen op ons gemakkie en is de tijd er nu ook rijp voor. Met dit concept willen we een mooie aanvulling zijn voor Lichtenvoorde en op die manier bijdragen aan de leefbaarheid. We willen echter de gevestigde horeca niet in het vaarwater zitten en daarom zijn we alleen geopend tijdens winkeltijden en organiseren we regelmatig gezellige avonden. Je kunt bij Het Blok terecht voor een kop koffie, een eenvoudige lunch met een tosti of een zelfgekozen yoghurt met een heerlijke topping. De avonden waarop we open zijn voor een lokaal biertje met een Achterhoekse borrelplank zijn ook alleen daarvoor bedoeld, we bieden geen diner aan. Daarvoor kan het publiek uitstekend bij een van de andere horecagelegenheden terecht."

Startende ondernemers gezocht
Medio april 2019 hopen Luuk, Marloes en Cindy de deuren voor het publiek te kunnen openen en het eerste kopje koffie te serveren. Cindy: "We vinden het super dat we op deze manier onze droom kunnen verwezenlijken, maar het is ook wel heel spannend. Je begint toch iets heel nieuws waar je veel tijd, energie en geld in stopt. Het is pionieren en je bent steeds bezig om met de flow mee te bewegen, je plannen bij te stellen. Dat brengt de nodige gezonde kopzorgen met zich mee, maar we zijn ervan overtuigd dat het gaat lukken. Het draagvlak is er en met de hulp van de vele vrijwilligers die ons verder helpen, krijgen we het vast en zeker voor elkaar."

Marloes, Luuk en Cindy zien het verdere verloop van hun sociale onderneming dus met vertrouwen tegemoet en zoeken nadrukkelijk de samenwerking met andere partijen. "We zetten een basis neer en van daaruit gaan we Het Blok verder ontwikkelen door in te spelen op wat er leeft in Lichtenvoorde. Wat mist er nog, waar heeft het publiek behoefte aan? Daarom komen we ook graag in contact met (startende) lokale ondernemers of particulieren die met ons samen willen werken of mee willen denken over de verdere ontwikkeling van Het Blok. Dus denk je iets concreets te kunnen bijdragen of wil je jouw mening met ons delen, we horen het graag!"

De vorderingen zijn online te volgen via de facebookpagina. Reageren? info@het-blok.com


Facebook: Het Blok Lichtenvoorde

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant