Een zee aan oranje Unox-mutsjes gaat onder publieke belangstelling te water. Foto: Annekée Cuppers
Een zee aan oranje Unox-mutsjes gaat onder publieke belangstelling te water. Foto: Annekée Cuppers

Weer meer deelnemers aan Nieuwjaarsduik bij Besselinkschans (met foto's)

Algemeen

LIEVELDE - Zo'n 170 inwoners van Oost Gelre gingen vandaag het nieuwe jaar fris en fruitig tegemoet. Zij deden mee aan de inmiddels derde nieuwjaarsduik bij Uitspatting de Besselinkschans. Het evenement wint duidelijk aan populariteit; vorig jaar deden er 130 mensen mee (110 in 2017). Marianumleerling Floor Reinders maakte direct van de gelegenheid gebruik om aandacht te vragen voor haar actie om de zwemvijver weer voor publiek open te krijgen.

Door Annekée Cuppers

Vooraf hadden 69 mensen zich ingeschreven maar op het moment suprême staan er toch nog zo'n 170 oranje-gemutste deelnemers aan de start. Wat opvalt is dat er vooral veel jongeren van vriendenclubs en sportverenigingen meedoen. Maar ook gezinnen met jonge kinderen laten zich van hun sportieve kant zien. "Ach, zo laat wordt het 's nachts toch niet meer, we waren om 2 uur al weer thuis", laat een jonge moeder weten. Het is de eerste keer dat ze meedoet en het viel haar niet tegen. "Het water is wel flink koud. Maar als je dan weer een beetje aangekleed bent, krijg je het ook wel weer lekker warm." Of ze volgend jaar weer meedoet, laat ze nog even in het midden. "Eerst maar eens in de kleren en dan op naar de koffie."

Handtekeningenactie
Na de duik is het in de zaal een drukte van belang. Floor Reinders (14) en Liz Wopereis (13), leerlingen van het Marianum, maken dankbaar van de drukte gebruik. Zij verzamelen handtekeningen om de zwemvijver in de Besselinkschans weer open te krijgen voor publiek. Initiatiefneemster Floor vertelt: "Vroeger mocht je hier gewoon gaan zwemmen maar omdat er vaak rotzooi achterbleef bij de vijver heeft de vorige eigenaar het voor publiek gesloten. Daarom ben ik een handtekeningenactie begonnen onder de doelgroep om te laten zien hoeveel mensen deze mooie plek missen."

Floor begon haar actie naar aanleiding van de Marianum-burgerschapsdagen die werden begeleid door BS22. "We mochten vertellen wat wij als leerlingen belangrijk vonden in Oost Gelre en toen heb ik aangegeven dat ik graag wilde dat de zwemvijver weer open ging. Via gesprekken met de kennismakelaars van BS22, school en de gemeente kwam ik in contact met Paul van Grand Café De Klok (huidige uitbater van het terrein, red.). Hij onderzoekt nu hoe andere zwemvijvers dit hebben aangepakt en of de Uitspatting ook weer voor iedereen open kan."

Floor heeft al wel ideeën hoe dat geregeld zou kunnen worden. "Je zou een beetje entreegeld kunnen vragen, prullenbakken kunnen plaatsen. Leerlingen van het Marianum zouden dan kunnen helpen met het opruimen zodat de boel netjes blijft."

Met hulp van de leerlingen
Inmiddels heeft de actie al ruim 700 handtekeningen opgeleverd. Floor denkt wel dat het haar gaat lukken om de zwemvijver weer open te krijgen voor publiek en dat ook haar medeleerlingen willen helpen met het schoonhouden van het terrein. "Iedereen wil graag dat de vijver van het zomer weer open gaat en we snappen wel dat we daar ook wat voor moeten doen. Dus ik denk dat het wel goed komt."

Wie met Floor Reinders in contact wil komen over de actie kan zich melden via floorreinders1@gmail.com of telefonisch op 06 2068 2415.

Ter voorbereiding een gezamenlijke warming-up. Foto: Annekée Cuppers
Veiligheid voor allles. De duikvereniging zet het gedeelte af tot waar de deelnemers mogen komen. Foto: Annekée Cuppers
Ook trouwe viervoeters genoten van de nieuwjaarsduik. Foto: Annekée Cuppers
Een water-selfie. Foto: Annekée Cuppers
Even testen hoe koud het water eigenlijk is. Foto: Annekée Cuppers
Zo snel als de deelnemers er in gaan, gaan ze er ook weer uit. Foto: Annekée Cuppers
'Yes, we did it!' Trots op de foto met de Unox-oorkonde. Foto: Annekée Cuppers
Sommige deelnemers nemen de 'nieuwjaarsduik' wel heel letterlijk. Foto: Annekée Cuppers
Floor Reinders en Liz Wopereis in actie voor behoud van de zwemvijver. Foto: Annekée Cuppers
Heel voorzichtig voetje voor voetje. Foto: Annekée Cuppers
Waarschijnlijk de beste tactiek, gewoon vol d'r in. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant