Dankzij de IKA kunnen ook mensen die zorg nodig hebben, eens dat heerlijke vakantiegevoel ervaren. Foto: PR
Dankzij de IKA kunnen ook mensen die zorg nodig hebben, eens dat heerlijke vakantiegevoel ervaren. Foto: PR

Met IKA op vakantie

ACHTERHOEK - Al meer dan vijftig jaar organiseert IKA Achterhoek en Liemers vakanties voor mensen die niet zelfstandig op vakantie kunnen omdat zij zorg nodig hebben. Ook dit jaar organiseren zij weer vier weken met een gemoedelijke sfeer en genoeg begeleiding zodat iedereen dat heerlijke vakantiegevoel kan ervaren.

Door Kristel te Bokkel

De IKA is een commissie die is opgericht door de diaconieën van de PKN-kerken in de Achterhoek en Liemers. Zij zorgen ervoor dat er jaarlijks 120 gasten, verdeeld over vier weken, op vakantie kunnen. Organisator Freek Bulsink: "De IKA is er voor mensen die niet zelfstandig op vakantie kunnen. Tijdens zo'n week is er per twee gasten een begeleider aanwezig, waaronder vrijwilligers uit de professionele zorg. Van het opstaan tot aan het naar bed gaan helpen zij. Daarnaast zijn ook de hotels waar we verblijven volledig aangepast naar de zorg die nodig is. Dit jaar gaan we naar hotels in Lunteren, Doorn en Lemele."

Elke week heeft een soortgelijk programma. Activiteiten als wandelen, en dagje uit en een tochtje naar het postkantoor komen altijd terug. Hermien Hinkamp, één van de begeleiders: "Een vast ritueel van onze vakanties is een ritje naar het postkantoor op de maandag. Dan schrijven we kaartjes voor het thuisfront die we dan posten. Ook hebben we zeker twee avonden in de week een optreden geregeld."

Bij het organiseren van de activiteiten wordt altijd rekening gehouden met de mensen die mee gaan met de vakantie van IKA. Hinkamp: "We gaan ook altijd een keer fietsen. Ook diegene in een rolstoel kunnen mee door de aangepaste fietsen. En bij het dagje uit zijn er bussen geregeld waar mensen met de rolstoel in kunnen. Zo kan iedereen mee. De hele week is voor iedereen hetzelfde, ondanks een handicap of rolstoel."

Tijdens de vakantieweken hangt er altijd een gemoedelijke Achterhoekse sfeer. Hinkamp: "Er wordt veel dialect gesproken tijdens de vakanties. Daarbij vinden we de vakantiesfeer ook erg belangrijk. Het moet een echte vakantie zijn voor de mensen. Dat is wat we ze willen geven, terwijl de zorg door kan gaan. "

Omdat de IKA een commissie van de PKN-kerken in Achterhoek en Liemers is, wordt er rekening gehouden met het geloof. "De vakantieweken zijn voor iedereen, maar er zit natuurlijk wel een kerkelijk tintje aan. Zo bidden we bij het eten en is er een kerkdienst op zondag, maar het is vooral een gewone vakantieweek", aldus Hinkamp. "Ook is er altijd een predikant of pastoraal medewerker mee."

Bang zijn dat men de enige nieuweling is, is niet nodig. Jaarlijks gaat een derde van de groep voor het eerst mee met een vakantieweek. Bulsink: "Het is dus niet altijd een vaste groep mensen die mee gaat. Vaak gaan mensen die voor het eerst mee gaan, het jaar daarop ook weer mee." Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan dat er plaats is in de vakantieweken, dan wordt er geloot. "Maar mensen die nog niet eerder mee zijn geweest, mogen altijd mee," aldus Bulsink.
Vervoer van en naar de locatie dient zelf geregeld te worden.

Opgeven voor de vakantieweken van IKA kan nog tot 5 februari. Formulieren hiervoor zijn te vinden op de website of bij het secretariaat van IKA, tel. 0543-461304.


www.ikaachterhoekliemers.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden