De korrel zoals die overblijft na vergisting. Foto: Kyra Broshuis
De korrel zoals die overblijft na vergisting. Foto: Kyra Broshuis

RMS mag van gemeente starten met bouw

Bezwaarmakers willen mestkorrels niet naar Duitsland

Door Kyra Broshuis

GROENLO - RMS mag van de gemeente Oost Gelre in principe starten met de bouw van de mestvergister op Laarberg. Er is echter wel bezwaar ingediend bij de rechtbank door andere partijen. Deze bezwaarmakers - omwonenden en burgers van Oost Gelre (MegamestvergisterGroenloNee), de Stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland en MOB (een Nijmeegs onderzoeksbureau) - zijn nu in afwachting van de behandeling.

De lijst met punten van de bezwaarmakers is lang. Zo wordt er gesteld dat er de mestkorrels, het product dat overblijft na de vergisting, niet naar Duitsland geëxporteerd mogen worden. Dit omdat er ook bermgras wordt verwerkt en dat is geregeld verontreinigd met producten als glas en metaal. Ook is er bezwaar tegen de opslagcapaciteit van afvalwater, die zou onvoldoende zijn. Nabijgelegen natuurgebieden als dat in Zwillbrock, het Korenburgerveen en het Buurserzand, zouden te zwaar belast worden. Verder gaat het vooral om technische zaken.

Onafhankelijke deskundigen verwacht
Volgens de lijst met bezwaren zijn ook belangrijke documenten ten onrechte niet voor het publiek ter inzage gelegd, zoals adviezen van het waterschap, de veiligheidsregio en de gemeente. De heer Cannegieter van de MegamestvergisterGroenloNee verwacht dat de rechtbank de hulp van onafhankelijke deskundigen in zal schakelen om de ingediende bezwaren te beoordelen. Dat is namelijk in Venlo, waar een vergelijkbare zaak speelt, ook het geval. Wordt vervolgd.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden