Boogie Woogie presenteert cursus bluesmuziek

Sjoerd Kemeling verzorgt een cursus bluesmuziek. Foto Leander Grooten
Sjoerd Kemeling verzorgt een cursus bluesmuziek. Foto Leander Grooten (Foto: )

WINTERSWIJK – Dat Boogie Woogie meer is dan een centrum waar je een instrument leert bespelen, blijkt wel uit de cursus waarin je leert over 'the blues'. Vanaf 6 februari wordt deze gegeven in het cultuurcentrum Boogie Woogie. Na acht lessen weet de deelnemer alles van het ontstaan tot aan de hedendaagse blues. Sjoerd Kemeling is als docent een enorme blueskenner die zijn liefde niet onder stoelen of banken zal steken.

Door Leander Grooten

Sjoerd Kemeling is geboren Rotterdammer en verzorgde aldaar meerdere cursussen over muziekstromingen. Nu hij in het oosten des lands woont, is hij vrijwilliger bij Het Museum. Vanuit deze vereniging werd gesproken met cultuurcentrum Boogie Woogie om samen te werken.

Muziekonderwijs
Boogie Woogie is het centrum voor cultuureducatie in de Oost-Achterhoek. Haar kernactiviteit is het onderwijs op het gebied van muziek en dans. Harry ten Brinke, verantwoordelijk voor diverse projecten binnen het sociaal domein en ook docent trompet, ziet in de cursus een waardevolle aanvulling van het aanbod. "We zijn gewend les te geven, maar vooral in het beheersen van een instrument. Deze cursus verrijkt je met de sociaal maatschappelijke achtergrond en geschiedenis van muziek." Kemeling vult aan: "Ik vind die context belangrijk, juist bij de blues."

Verhalen vertellen
Sjoerd Kemeling draait al een halve eeuw bluesplaten. Zelf muziek maken is niet aan hem besteed. "je moet je beperkingen kennen," grapt hij. Des te sterker is zijn passie voor blues. "De authenticiteit spreekt mij aan. Het is vertellende muziek, soms over misère, soms over gewone dingen, zoals liefde. Het komt bij de blues altijd uit het hart en gaat over de zelfkant van de samenleving." Daarnaast vertelt blues over het Amerika van blank en zwart. "De cursus leert de deelnemer een stuk Amerikaanse geschiedenis."

Inhoud cursus
Op de acht woensdagavonden leidt Kemeling de cursist rond door het landschap van de blues, waar hij zelf ook doorheen heeft gereisd: van het ontstaan in de Mississippi Delta naar Texas, Memphis, Chicago en naar Europa en terug. Relevante maatschappelijke ontwikkelingen zijn daarbij onmisbaar te benoemen. De inhoud is een mix van luisteren naar de muziek, vertellen van verhalen en het kijken naar beelden. Na elke bijeenkomst krijgt de deelnemer een cd mee naar huis met de muziek die besproken is. Namen als Robert Johnson, Joe Bonamassa, Eric Clapton en Muddy Waters ontbreken daar niet op.

Van toen? Nee!
Hoewel blues in de 19de eeuw ontstond, is de relevantie niet verdwenen. Ten Brinke: "Ik roep jong en oud op om zich op te geven, muziekgenieters, maar ook muzikanten. Die weten soms niet in welke traditie zij muziek maken, terwijl dat je spel ten goede komt." Kemeling voegt toe: "De blues is de bakermat voor vele muziekstromingen, zoals de jazz, maar ook hedendaagse R&B en soul. Ik maak die verbinding in mijn cursus."

De cursus start op 6 februari en is vanaf dan acht keer wekelijks op woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur aan de Roelvinkstraat 2 in Winterswijk. Bij minimaal 7 deelnemers gaat de cursus door. Kosten: 50 euro exclusief BTW voor de gehele cursus, inclusief acht cd's. Opgave (voor 1 februari) via info@boogiewoogie.nl of 0543-515569.

Meer berichten