Afbeelding

Is de boer nog troef?

Algemeen

Update 15 MegamestvergisterGroenloNEE

Samen met bezorgde burgers, Stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland en Groen Links afdeling Berkelland hebben wij onlangs officieel een protest ingediend bij de rechtbank van Gelderland tegen de verleende vergunning voor de RMS Megamestvergister.
Wij hebben dit beroepschrift laten opstellen door Mobilisation for the Environment te Nijmegen, een bureau dat gespecialiseerd is in dit soort procedures en ons al vanaf het begin met raad en daad heeft bijgestaan. Het is nu aan de rechtbank om onze argumentatie te wegen en te beoordelen of de verleende vergunning al dan niet terecht is afgegeven. De uitspraak zal de nodige tijd in beslag gaan nemen, maar wij hebben er alle vertrouwen in dat onze grote bezorgheid nu wél gehoord gaat worden.
Het is een onverkwikkelijke zaak dat het gemeentebestuur van Berkelland en Oost Gelre, met in het verlengde ook de meerderheid van de politieke partijen in de gemeenteraad, zich zo stoïcijns blijft opstellen in deze zaak. En dat terwijl de ongerustheid en de verontwaardiging onder de burgers alleen maar toeneemt. Laten ze een voorbeeld nemen aan bijvoorbeeld Borne of Oss, plaatsen waar het gemeentebestuur in vergelijkbare zaken wél partij kiest voor het welzijn van haar burgers en tegen de keuze van de provincie durft in te gaan.
Het stoort ons dat de woorden 'circulair', 'duurzaam' en 'energietransitie' te pas en te onpas worden gebruikt. Ook in de context van het RMS project worden deze modewoorden in iedere discussie krampachtig toegepast. Wij willen daar eens en voor altijd duidelijkheid in verschaffen. Mestvergisting is niet circulair omdat de eindproducten door de veel te hoge concentraties aan stikstof en fosfor niet terug in de landbouwkringloop gebracht kunnen worden. Mestvergisters zijn niet duurzaam omdat voor de productie van zogenaamde groene energie er (bijna) net zoveel fossiele energie verbruikt wordt. Mestvergisting in deze vorm is alleen maar rendabel te krijgen met veel subsidie (= ons belastinggeld) en dat kunnen we zeker niet duurzaam noemen.
Als we lezen dat het gemeentebestuur vindt dat voor de energietransitie in Oost Gelre naast wind- en zonne-energie ook 'biomassa' nodig is, waarom spreekt ons bestuur zich dan niet open en eerlijk uit over de wenselijkheid van een megamestvergister? Dat zou namelijk naadloos aansluiten bij het weinig doordachte standpunt van het gemeentebestuur van Berkelland. Of zou deze eerlijkheid te veel stemmen gaan kosten bij de volgende verkiezingen?
Ons kwam recent ter ore dat er op het allerlaatste moment (de koopoptie verliep eind 2018) een financier gevonden is voor de aankoop van bouwgrond voor een mestvergisterproject in Varsseveld. FromFarmers, een coöperatie waaruit ForFarmers is voortgekomen, heeft het geld geleend aan de initiatiefnemers. Blijkbaar is het toch niet zo eenvoudig om voor dit soort plannen een financiering rond te krijgen via normale bankkanalen? Als we goed geïnformeerd zijn, dan zal dit mestvergisterplan in Varsseveld eerst nog heel wat (juridische) obstakels moeten overwinnen vooraleer men überhaupt over de bouw kan beginnen na te denken. Ook hebben we gehoord dat in dit project al veel potentieel geïnteresseerde boeren zijn afgehaakt (>25% ?). Misschien gokken die nu op RMS Groenlo voor de verwerking van hun mest, maar de kans is groot dat dit ook op een teleurstelling gaat uitlopen.
Het wordt stilaan gelukkig duidelijk dat mestvergisting niet de structurele oplossing voor het mestoverschot is. Wanneer wordt men op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau nu eens wakker en gaat men eens nadenken over een verantwoorde en vooral duurzame oplossing? Zou dit nu geen mooi voornemen voor 2019 zijn?


www.megamestvergister
groenlonee.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant