Frans en Toos Weeber in hun huiskamer. Foto: Barbara Pavinati
Frans en Toos Weeber in hun huiskamer. Foto: Barbara Pavinati

Frans en Toos Weeber 60 jaar getrouwd

Algemeen

LICHTENVOORDE – Eigenlijk delen het rasechte Lichtenvoordse stel Frans (81) en Toos (78) Weeber al langer dan 60 jaar lief en leed samen. Voordat ze trouwden (op 18 oktober 1958 voor de gemeente en op 22 oktober voor de kerk) hadden ze al een tijdje stiekem verkering. Afgelopen jaar zouden ze hun jubileum vieren met een groot feest en mooie vakantie, maar door persoonlijke omstandigheden is dat er niet van gekomen. Nu is het plan om dit jaar in mei uit te pakken. Burgemeester Bronsvoort bezocht het diamanten echtpaar op woensdagmiddag 9 januari, feliciteerden hen hartelijk en had een gezellig middag waarin over van alles gesproken werd.

Door Barbara Pavinati

Stiekeme momenten
"Ik had muziekles bij haar vader thuis die bij de Harmonie Sint Ceacilia speelde," herinnert Frans hun eerste kennismaking. "En ik bracht dan altijd koffie," vult Toos aan. Frans was erg onder de indruk van de mooie Toos en het verliefde stel bracht stiekeme momenten met elkaar door, want vroeger was alles heel streng en kon je niet zomaar afspreken. Frans:"Als ze met haar zus door Lichtenvoorde liep, nam ik haar weleens apart." Op hun trouwdag had Frans een geleende billentikker met hoge hoed en Toos een trouwjurk die haar zus had gemaakt. Ze woonden eerst bij Frans' ouders in en later op verschillende plekken in Lichtenvoorde. Ze kregen vier kinderen en hebben inmiddels zeven kleinkinderen.

Vrij laten
Over het geheim van hun huwelijk zegt Toos: "Je moet elkaar vrij laten. We hebben ieder onze eigen hobby's." Frans is altijd heel druk met schrijven, muziek en houtbewerken en Toos zorgt ervoor dat het thuis met de kinderen goed loopt en tussendoor doet ze aan line-dansen. Volgens dochter Christel is humor ook een bindende factor geweest. Over de dagelijkse verbinding merkt ze op: "Als we ze bellen zetten ze ons op de speaker. Dan kunnen ze samen met ons kletsen"

De kinderen en kleinkinderen en hun eerste vakantie als getrouwd stel zijn de hoogtepunten in hun leven. Die vakantie ging naar het Gardameer in Italië en was zo gezellig dat zelfs de chauffeur van de bus bij hen aan tafel kwam zitten. Nog steeds gaan Toos en Frans, als de omstandigheden het toelaten, samen op vakantie. Ook fietsen ze vaak in de omgeving en in Delden.

De sterren stralen
Frans heeft in zijn leven onnoemlijk veel liedjes geschreven. Een ervan heeft hij samen in de jaren vijftig of zestig met zijn geliefde vrouw op papier gezet. Het staat op de cd 'Echo der liefde' van Echo en heet 'De sterren stralen'. Een stuk uit het refrein is:'De sterren ze stralen, voor jou en mij. We horen bij elkaar. Ze brachten geluk voor ons allebei. Een eeuwenoud sprookje werd waar.'

Burgemeester Annette Bronsvoort bezoekt het diamantenpaar. Foto: Barbara Pavinati

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant