Karel Kolkman meet vakkundig de ijsdikte onder toeziend oog van Remco Schut. Foto: Jos Betting
Karel Kolkman meet vakkundig de ijsdikte onder toeziend oog van Remco Schut. Foto: Jos Betting

Door droog klimaat bijna geen schaatsbaan

Algemeen

LICHTENVOORDE - Met temperaturen dik onder de nul begint het hart van de Lichtenvoordse IJsvereniging sneller te kloppen. Maar voor een mooie schaatsbaan is water nodig en met het huidige pompverbod, vanwege de lage grondwaterstand, zag het er naar uit dat de schaatsbaan er niet ging komen deze winter. Toch heeft de vereniging het voor elkaar gekregen goedkeuring te krijgen van Waterschap Rijn IJsel en konden ze vorige week beginnen met het opspuiten van water.

Door Dinès Quist

"Het was nog wel even spannend,"vertelt Karel Kolkman, voorzitter van de Lichtenvoordse IJsvereniging. "Er waren heel wat telefoontjes voor nodig voordat we goedkeuring kregen om water op te pompen voor onze ijsbaan. Maar vorige week maandag kregen we dan toch goedkeuring en zijn meteen gaan pompen, wel met beleid. In feite pompen we het water rond, we halen water uit de vijver, spuiten het op de baan, het zakt in de grond en zo geven we het weer terug aan de natuur." De grond onder de baan is erg droog waardoor het water er makkelijk inzakt, elk uur moet er bij gepompt worden anders ontstaat er ruimte tussen het ijs en het water. "We houden het waterpijl goed in de gaten en pompen niet meer dan nodig is."

Afgelopen zomer is de baan geëgaliseerd met het materiaal dat uit de vijver achter de baan is gebaggerd. Door het ophogen van de baan hoeft er nu maar een waterlaag van vijftien centimeter opgespoten te worden, voorheen was dat, op het toen nog grillige terrein, tot wel 60 centimeter. Waar de pomp eerder ruim 70 uur nodig had om de baan vol te spuiten lukt dat nu in een kleine 40 uur. "Dat is beter voor de natuur en de portemonnee," aldus Kolkman.

"Wij hebben alle voorbereidingen getroffen de rest moet het weer doen. Veel vorst, geen wind en zeker geen sneeuw. Voor die laatste ben ik wel een beetje bang, sneeuw werkt als een isolatiedeken waardoor het ijs niet aangroeit." Nauwlettend houden de mannen van de buitendienst het ijs in de gaten en steeds opnieuw wordt de dikte gemeten. Minimaal zeven centimeter moet het zijn om een massa schaatsers veilig ijsplezier te laten beleven. Ook aan degene die geen schaatsen heeft is gedacht. De verenging heeft zijn assortiment schaatsen afgelopen jaar aangevuld in alle maten een soorten, deze zijn te huur. Kolkman is optimistisch, "Als het winterse weer zich van zijn beste kant laat zien, kan er komend weekend geschaatst worden."

Via sociale media en de website is te volgen of en wanneer er geschaatst kan worden.


www.lichtenvoordseijsvereniging.nl

Alles is er klaar voor, nu moeten de weersomstandigheden de rest doen. Foto: Jos Betting

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant