Anny van der Pennen:
Anny van der Pennen: "Het is nu tijd voor andere bezigheden". Foto: Annekée Cuppers

'Je moet stoppen op je hoogtepunt. Dit is mijn hoogtepunt, het is goed zo'

Algemeen

Anny van der Pennen stopt na zestig jaar bij Semper Avanti

LICHTENVOORDE/ZIEUWENT – "Als ik verrotte tomaten had, had ik haar die in het gezicht gegooid", reageerde een toeschouwer ooit na de voorstelling. Actrice Anny van der Pennen-Hoenderboom kan er wel om lachen en beschouwt het als een groot compliment. "Ik speel vaak rollen van arrogante personages, die passen goed bij mijn pittige karakter. Dat het publiek daar zo in meegaat! Dan heb ik mijn rol wel goed neergezet." Anny (1941) stopt na 60 jaar toneelspelen bij de Zieuwentse toneelvereniging Semper Avanti. 'Menu Surprise' wordt haar allerlaatste stuk. (Meer foto's onderaan de tekst)

Door Annekée Cuppers

Anny startte haar toneelcarrière al jong bij Semper Avanti. "Eerst was het alleen een vereniging voor mannen, na een paar jaar kwamen de vrouwen en ben ik er op mijn zeventiende ook bij gegaan. Het zat al een beetje in mijn bloed denk ik, dat vrije. Op de lagere school vond ik de toneelstukjes en voordrachtjes altijd al erg leuk om te doen. Ik wilde acteren voor de hobby, gewoon spelen zoals je bent. Echt spelen leerde ik van mijn eerste regisseur, de heer Timmen uit Groenlo. Dat ging niet altijd even makkelijk. Soms stond ik met tranen in mijn ogen omdat het niet lukte en het wéér opnieuw moest."

Karakterrollen
In haar eerste rol in het blijspel 'Het witte legioen' speelde Anny een bekakte, arrogante verpleegster. Een type rol die haar op het lijf geschreven leek en waarvan er door de jaren heen nog vele volgden. "Van mezelf ben ik best een hele pittige vrouw, soms scherp, heel eerlijk en op de man af. Ik vind het wel heel leuk om zo te spelen en sommige mensen geloven het gewoon. Dan zeggen ze tegen mijn man Gerrit 'Ee'j mag het ok wal hebb'n thuus'".

Zelf houd ik het meest van karakterrollen, daar kan ik mij helemaal in geven. Ooit hebben we met Semper Avanti het stuk 'Doos met kruimels' van van Neil Simon gespeeld. Dat was een serieus toneelstuk waarin ik een alcoholiste speelde. Voor mij was het echt een uitdaging maar dat type toneel sloeg bij het publiek wat minder aan. Hier in Zieuwent houden de mensen meer van lachen, gieren, brullen. Na een paar jaar begonnen de bezoekersaantallen terug te lopen en zijn we weer teruggegaan naar de kluchten, daar bleek meer animo voor. En je doet het tenslotte voor de mensen, om hen een leuke avond te bezorgen. Maar voor mijn gevoel was 'Doos met kruimels' het mooiste stuk dat ik ooit gespeeld heb."

Dynamischer
Anny kijkt terug op zestig prachtige jaren 'op de planken' van het Parochiehuis, de huiskamer van Semper Avanti. Door de jaren heen heeft Anny de manier van spelen duidelijk zien veranderen. "In de beginjaren moest je alles heel duidelijk uitspreken en even een tel wachten nadat de vorige speler was uitgesproken. Dan kwam de tekst goed over bij het publiek, zo was de gedachte. Dat maakte het spel wel wat statisch. Tegenwoordig is het de kunst direct op je tegenspeler te reageren om de vaart er in te houden. Dat maakt het spel veel pittiger en dynamischer."

Een tijd van gaan
"Eigenlijk wilde ik met het 55-jarig jubileum al stoppen maar iedereen zei, waarom toch? En eigenlijk voelde ik dat zelf ook zo. Ik vond het nog steeds heel leuk om te spelen, kon mijn tekst nog goed onthouden. Toen heb ik mijn beslissing heroverwogen en er nog vijf jaar bij aangeknoopt. Maar een keer moet je stoppen, is het mooi geweest. Voor mij is dat moment nu gekomen. Ik ben nog hartstikke gezond, zit goed in mijn vel en kan alles nog maar je wilt niet dat ze zeggen 'doar kump ze weer an'. Het is nu tijd om andere dingen te gaan doen. Ik wandel iedere dag zeven kilometer, werk als vrijwilliger bij de SOL-winkel en mijn dochters en kleinkinderen wonen dichtbij. Mijn 'toneelfamilie' zal ik wel gaan missen. Ik zal ook zeker nog eens langskomen bij de repetities en tijdens de uitvoering met plaatsvervangende zenuwen in de zaal zitten maar zestig jaar is een mooi moment om te stoppen. Het is goed zo."

Op 26 en 27 januari en op 1 en 2 februari is Anny van der Pennen voor het laatst te bewonderen tijdens 'Menu Surprise' bij het Parochiehuis aan de Dorpsstraat te Zieuwent. Kaarten zijn te koop bij de Spar in Zieuwent, Meneer Kees in Lichtenvoorde en per mail: semperavanti1957@gmail.com.


www.toneel-semperavanti.nl

De cast van Lucy's baby. Foto: persoonlijk archief Anny van der Pennen
Samen met tegenspeler Chris Reukers. Foto: persoonlijk archief Anny
Anny als animeermeisje in 'Vechten voor geluk' (1985). Foto: persoonlijk archief Anny
Toneelstuk uit 1984 met Anny in het midden. Foto: persoonlijk archief Anny
Anny als alcoholiste in 'Doos met kruimels' (2000). Foto: persoonlijk archief Anny
Aan de Dorpsstraat staat een groot spandoek met daarop Anny's laatste voorstelling. Foto: Annekée Cuppers
Foto: persoonlijk archief Anny van der Pennen
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant