Alessia van Vleutekom (Anny van der Pennen) geeft zoonlief Harmen (Jos Doppen) er flink van langs. Foto: Annekée Cuppers
Alessia van Vleutekom (Anny van der Pennen) geeft zoonlief Harmen (Jos Doppen) er flink van langs. Foto: Annekée Cuppers

Anny van der Pennen schittert in laatste karakterrol

'Een diepe buiging voor deze Grande Dame van Semper Avanti'

Door Barbara Pavinati

ZIEUWENT – "Dit is nog niks met wat je thuis te wachten staat!", gilt Anny van der Pennen in haar rol als de deftige Alessia van Vleutekom. Ze mept haar zoon Harmen met een tasje van het toneel. Deze scène is tijdens de climax van het toneelstuk 'Menu surprise' van Semper Avanti. In het publiek zitten toeschouwers die speciaal voor Anny gekomen zijn, want zaterdagavond 2 februari zou na 60 jaar toneelspelen haar laatste optreden zijn. Door een stroomstoring een week eerder is er echter een extra voorstelling de zondag erna ingelast. Toch is zaterdag het grote onverwachte feest voor Anny. 

De voorstelling is volledig uitverkocht. Er zijn zelfs mensen weggestuurd die niet meer naar binnen konden. Burgemeester Bronsvoort is ook aanwezig en als ze de verraste Anny na afloop van de voorstelling huldigt met een gouden speldje zegt ze: "Ik maak een diepe buiging voor deze Grande Dame van Semper Avanti." Het publiek geeft Anny een staande ovatie van wel drie minuten.

Geen wc-papier
'Menu Surprise' is een klucht in drie bedrijven geschreven door Mart Moors. Het speelt zich af in het nieuwe en exclusieve restaurant 'De gulden Snoeshaan' waar baas mevrouw De Kroon de scepter zwaait en met haar twee personeelsleden Lindsey en Fieke, de zeer diverse bezoekers en smerige kok veel komische dingen meemaakt. Het stuk werkt langzaam toe naar een climax. In het laatste bedrijf komen alle verhaallijnen samen en delft Harmen, gespeeld door Jos Doppen, het onderspit. Trouwen voor het geld zit er voor hem niet meer in en de andere vrouw waarvan hij dacht te houden, wil hij ook niet meer zien. Van twee walletjes eten loont niet en met geld blijkt veel te koop, maar niet alles. In de laatste scene snellen alle gasten van het restaurant naar het toilet, na de voortreffelijke en beetje zure 'kotserwtensoep' van de kok. Daar is echter het hele stuk al geen wc-papier. Oeps.

Dynamische chaos
De leescommissie van Semper Avanti heeft 'Menu surprise' gezamenlijk uitgekozen. Voor regisseur Arjan Visser was dit het eerste stuk dat hij regisseerde. Een 'dynamische chaos', zo vat hij het geheel samen. Zijn stempel heeft hij gezet in het heel vies maken van de kok, kledingkeuze van de acteurs en door Anny met grootse gebaren te laten spelen. Haar rol is die van een zeer rijke bekakte dame. "Die bekakte rollen kan ze voortreffelijk!", zeggen twee mannen in het publiek die al veertig jaar naar haar spel komen kijken. De andere acteurs krijgen ook complimenten. Twee vrouwen die speciaal voor Loes Hummelink zijn gekomen, vinden dat Loes de rol van de gekke gast Bova Klottendorp, voorzitster van het zeevruchtenbevrijdingsfront en verzot op haar mossel 'Juffrouw Liselore', goed speelt: "Een perfecte rol. Precies zoals ze is."

Confetti en champagne
Na afloop van het stuk is er een speciaal moment voor Anny van der Pennen. Zij wordt midden op het podium gezet met haar man Gert en lovend toegesproken door de voorzitster van Semper Avanti Marja Fuchs en burgemeester Bronsvoort die haar ook huldigt. Vervolgens nemen een lid van de toneelclub en een van haar apetrotse dochters het woord. Er is confetti in de lucht en champagne namens de familie voor alle spelers. Anny bedankt geëmotioneerd de mensen in de zaal en zegt blij te zijn dat ze al die jaren voor hen heeft mogen spelen.

Op zoek naar jeugd
Lijkt toneelspelen jou ook iets? Semper Avanti is altijd op zoek naar jonge spelers! Meld je gerust aan!

Meer berichten