Roefie (gespeeld door Chantal Krabben) en professor Zoetebier (gespeeld door Barry Ikink). Foto: Joris ter Bogt
Roefie (gespeeld door Chantal Krabben) en professor Zoetebier (gespeeld door Barry Ikink). Foto: Joris ter Bogt

Publiek buldert van het lachen bij 'De Pette an de pillen'

VRAGENDER - Toneelvereniging Tof Volk trad drie avonden achtereen op in in café Overkamp met de klucht 'De Pette an de pillen'. Op donderdagavond na was de grote zaal van het dorpscafé uitverkocht. Het publiek genoot volop en verveelde zich geen moment.

Door Tom Schotman

Hoofdrolspeler Rinus Groeneveld (Raymund Engelbarts) werkte voorheen als postbode en had de bijnaam 'de Pette'. Tegenwoordig is Rinus wethouder en heeft zijn kantoor aan huis. Zijn vrijgezelle kameraad Siep Bloemberg (Maarten Wieggers) werkt voor hem als gemeentebode en Marion (Patty Lageschaar) is zijn secretaresse. Ondertussen houdt roddeltante Jans Baron (Stefanie Schuirink), die een winkel runt schuin tegenover de woning van de wethouder, de boel goed in de gaten.

Nu hij wethouder is, gaat Rinus gebukt onder veel stress. Zijn vrouw Annie (Aukje ter Bogt) en secretaresse proberen hem op de been te houden door hem op het juiste moment medicijnen toe te dienen. De stress wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door nieuwkomer Geertje Kaspers (Louise Weeber). Zij wil optimaal genieten van de rust en eist dat de wethouder het luiden van de kerkklok verbied. Ook eist ze dat de plaatselijke blaaskapel stopt met repeteren en dat de haan van Diene (Henrieke Bleumink) ophoudt met kraaien. Dat roept veel weerstand op bij onder andere Diene, de voorzitster van de pluimveefokvereniging en de plaatselijke blaaskapel. Geertje dreigt naar de provincie te stappen wanneer Rinus geen maatregelen neemt. Hij is ten einde raad en probeert de kerkklokken met een hakbijl kapot te slaan. Ondertussen knalt één van de klokken tegen zijn hoofd. Rinus houdt er een hersenschudding aan over. Daarna is hij opeens niet meer bereid om de eisen van Geertje in te willigen tot groot genoegen van Siep en Marion.

Zijn vrouw Annie is zeer op geld belust en verhuurt kamers, onder andere aan professor Zoetebier (Barry Ikink). Zoetebier gebruikt zijn jaarlijkse verblijf om weer verder te kunnen schrijven aan zijn boek over de 'volmaakte vrouwelijkheid' met daarin Marion als middelpunt van het universum. Maar wat Zoetebier ook probeert Marion valt niet voor zijn charmes. Zij hoopt dat Zoetebier snel weer vertrekt.
Marion wil dat de onverzorgde Siep een vrouw krijgt en reageert op een op een contactadvertentie van ene Roefie de Graaf (Chantal Krabben). Om haar te overtuigen naar Vragender te komen stuurt ze geen foto van Siep maar een foto van de getrouwde Rinus. Als zijn vrouw Annie hier achter komt, wil ze zich van hem laten scheiden. Rinus is ten einde raad. Maar gelukkig legt Marion alles uit en legt het stel het gauw bij. Ook Zoetebier vindt met Roefie zijn geluk in de liefde. Daardoor komt alles toch nog goed.

"Ik vond iedereen erg goed spelen en kon vooral erg hard lachen om Raymund en Maarten", zegt bezoeker Trees Schotman-Klein Ikink met een grote glimlach op haar gezicht. "Alle spelers deden het goed in hun rol. Ik neem de pet voor hen af." Ook andere bezoekers waren enthousiast. "Ik kom volgend jaar zeker weer", was een veelgehoorde opmerking. De spelers zelf genoten na afloop zichtbaar. "Heerlijk om alle bezoekers zo vaak te horen lachen. Daar doe je het allemaal voor", zegt Raymund Engelbarts tevreden.

Na afloop van het toneelstuk werden de leden Johan te Molder (regisseur, al 40 jaar lid) en Mariët Weenink (souffleuse, al 38 jaar lid) in het zonnetje gezet en heel hartelijk bedankt door Tof Volk met een grote bos bloemen. Johan en Mariët hebben besloten te stoppen met hun taak binnen de vereniging. Tevens stond er een grote bos bloemen klaar voor jubilaris Stefanie Schuirink die net als Johan te Molder al 40 jaar lid is.

Meer berichten