Pixabay | MrsBrown
Pixabay | MrsBrown https://pixabay.com/nl/users/mrsbrown-692504

Al een jaar geen officiële storm in Nederland.

Algemeen

Nederland heeft al een jaar lang geen officiële storm gehad. De laatste keer dat er een storm overtrok, was in januari 2018. Toch is het zeer verstandig om goed verzekerd te zijn voor stormschade.

Jaar zonder storm
Op 24 januari was het precies een jaar geleden dat Nederland te maken kreeg met een officiële storm. Die laatste storm raasde over de Waddeneilanden. Het is vrij opmerkelijk dat er al een jaar geen storm is geweest. In deze eeuw kwam dat alleen voor tussen oktober 2002 en december 2003. Om van een officiële storm te spreken, moet gedurende een heel uur de gemiddelde windsnelheid op 9 Bft. liggen. Die windsnelheid wordt gemeten over hele uren, bijvoorbeeld van 13 tot 14 uur. 9 bft tussen 13.30 en 14.30 uur is geen officiële storm, maar een tijdelijke storm. Windstoten worden niet meegerekend in de metingen.

Stormweer begin 2018: een terugblik
Begin 2018 raasde er een zware storm over grote delen van ons land. Donderdag 18 januari werd er in de ochtend code rood afgegeven door het KNMI. De storm was zo zwaar dat hij een plekje heeft gekregen in de top 10 van zwaarste stormen van de laatste 50 jaar. De harde wind duurde vrij kort, maar richtte veel schade aan. Ook in het binnenland werden er windstoten van meer dan 120 kilometer per uur gemeten. De Achterhoek bleef niet ongedeerd. Zo was er sprake van stormschade in Lichtenvoorde. Er braken tientallen waterleidingen door omgewaaide bomen. Inwoners hadden daarna last van een verminderde waterdruk of er kwam helemaal geen water uit de kraan.

Stormschade: definitie
Een storm kan in korte tijd voor miljoenen euro's aan schade veroorzaken. Er is sprake van stormschade als de schade veroorzaakt is door een storm met minimaal windkracht 7. De windsnelheid moet daarbij gemeten zijn door het KNMI. Ook bij plaatselijke schade door harde wind die niet door het KNMI is vastgesteld, kan er door de verzekeraar uitgekeerd worden. Het is dan wel zo dat er gekeken wordt of er meerdere schademeldingen uit een bepaald gebied zijn binnengekomen. Als dat het geval is, dan beschouwt de verzekeraar dat als een bewijs. Opstalverzekeringen bieden vaak uitkomst bij een vergoeding van de geleden schade aan je woning.

Stormschade dekken
Mensen die zich voor stormschade willen verzekeren, doen er verstandig aan om een opstalverzekering af te sluiten. Er kan een beroep gedaan worden op deze verzekering als er sprake is van stormschade aan de woning zelf, aan bijgebouwen en aan objecten die vastzitten aan het huis. Meld schade zo snel mogelijk. Bij koopwoningen kan de eigenaar van de woning een verzekering voor de opstal afsluiten. Bewoners van huurwoningen zijn via de verhuurder verzekerd voor schade door storm. Er is sprake van gevolgschade als bijvoorbeeld een boom die in jouw tuin staat op het huis van de buren waait. Ook in zo'n geval kan een opstalverzekeraar ingeschakeld worden. Was de schade zelf te voorkomen? Dan wordt er vaak niets uitgekeerd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant