Afbeelding

Dichterbij

Algemeen

Het was de Week van de Poëzie en vorige week was het Gedichtendag. Iets langer geleden, tijdens de onlangs gehouden en verder niet zo heel poëtische Nieuwsjaarsreceptie van de gemeente Oost Gelre, vertelde burgemeester Bronsvoort dat ze een brief had gekregen van Jan Cremer. De legendarische schrijver/dichter vertelde over zijn Groenlose voorouders.
Het was voor mijn tijd, maar Cremer heeft ooit het boek 'Ik, Jan Cremer' geschreven. Een destijds nogal baanbrekend werk, met sex (in dit soort gevallen met een x), drugs en rock'n'roll. Hij heeft meer boeken geschreven en ook gedichten. Ik heb die gedichten, geïnspireerd door de eerste burgeres, gelezen (voor de romans had ik geen geduld) en tja, wat zal ik zeggen? Je moet er misschien bij zijn geweest in die tijd. Hoewel, de sfeer van verlopen romantiek in veel van die gedichten staat ook nu nog wel overeind, vindt deze zelfbenoemde recensent. Hotelkamers met volle asbakken, lege wodkaglazen, notitieblokjes met dichtregels in wording en stapeltjes kleding van nachtelijke veroveringen. Het schijnt dat Cremer in de roemruchte sixties en seventies in de Achterhoek nog op zoek is geweest naar zijn wortels en heeft huisgehouden met Arnhemse, Grolse én Lichtenvoordse meisjes.
Misschien zit er wel een muurvaste tekst bij, bij die Cremer-gedichten. Die kan dan mooi in Groenlo op een muur. Want daar staan sinds een paar jaar allerlei gedichten op gevels en panelen. In het Nederlands, Nedersaksisch, Duits en Engels. Goeie keuze trouwens, een gedicht in het Russisch lijkt wel interessant maar slaat natuurlijk nergens op in Nederland.
In Lichtenvoorde hebben ze geen gedichten maar wel afbeeldingen op muren, misschien zijn het meer beelddenkers. Tekst en beeld vullen elkaar natuurlijk mooi aan, dus ik voel een Oost Gelrese combinatieroute aankomen. Gratis tip voor de toeristisch coördinator.
Het is wel jammer voor het gezelschap achter die muurgedichten (ik ken ze via een gemeenschappelijke kennis) dat Gerrit Komrij in Winterswijk is geboren en niet in toekomstig Oost Gelre. Anders zou het een goed idee zijn om ook een Komrij-gedicht op een muur te zetten en zo een 'zoon van de stad' te eren. Iemand die er zelf geboren is (toch iets rootsier dan dat je voorouders er geboren zijn zoals bij Cremer). Maar misschien is het ook wel beter zo, want Komrij heeft wat prachtige bloemlezingen van de Nederlandse poëzie samengesteld, maar zijn eigen dichtwerk is meestal niet te harden, zwaar overschatte aanstellerij. Vindt deze recensent dan. En Gerrit kan toch niks terugzeggen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant