Theo Brinke (links) en Henny Oosterholt treden ook vaak op in zorgcentra. Foto: PR
Theo Brinke (links) en Henny Oosterholt treden ook vaak op in zorgcentra. Foto: PR

Lang Leve Kunst zoekt muzikanten voor Muzikant aan Huis

Algemeen

REGIO - Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek organiseert samen met vrijwilligers kunstactiviteiten voor en met ouderen. Afgelopen jaar is voortvarend gestart met de projecten 'Zang aan Huis', 'De Voorleesbrigade' en de filosofiegroep 'Oud is in'. Binnenkort start een nieuwe activiteit, Muzikant aan Huis. Iedereen die van muziek houdt en een muziekinstrument speelt, kan zich melden bij Boogie Woogie. Het programma van Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek wordt uitgevoerd door Boogie Woogie cultuurcentrum Winterswijk in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Het wordt gesubsidieerd door de fondsen RCOAK, Sluyterman van Loo, het Menzis Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. Partner is het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek en er wordt samengewerkt met zorginstellingen en de gemeenten in de oostelijke Achterhoek.

Muzikant aan Huis
Het nieuwe project 'Muzikant aan Huis' werkt als volgt. Vrijwilligers verzorgen kleinschalige muzikale optredens voor zorgbehoevende ouderen in zorginstellingen. De optredens vinden één keer per maand bij verschillende zorglocaties in de regio plaats. Het repertoire wordt door de muzikant(en) zelf samengesteld en afgestemd met de muzikale voorkeur van de bewoners. Het project start in maart en duurt een half jaar.

Vrijwilligers gezocht
Boogie Woogie komt graag in contact met enthousiaste vrijwilligers die zich als muzikant willen inzetten voor dit projectonderdeel. De optredens zijn heel gevarieerd, zowel solistisch als in groepsvorm waarbij diverse samenstellingen mogelijk zijn. Boogie Woogie cultuurcentrum, programmaleider van Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek, koppelt de muzikanten aan de locaties van de zorginstellingen.

Workshop
Om de vrijwilligers goed voor te bereiden wordt op maandag 25 februari vanaf 14.30 tot 16.00 uur een workshop gehouden waarbij muziektherapeut Hans Roerdinkholder aandacht zal besteden aan interactie en communicatie. De workshop vindt plaats bij Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat 2 te Winterswijk.

Aanmelden
Muzikanten die het leuk vinden om aan dit project mee te doen kunnen zich per mail aanmelden, graag uiterlijk op woensdag 20 februari: info-llkoa@boogiewoogie.nl. Wie eerst meer informatie wil, kan contact opnemen met Harry ten Brinke van Boogie Woogie cultuurcentrum (0543-515569).


Toon Helmes' boek De Moordmolen
genomineerd voor Beste Boek

ACHTERHOEK - Op zondag 3 maart wordt de winnaar van het Beste Boek Achterhoek en Liemers 2018 bekendgemaakt tijdens de aftrap van de Waeke van het Achterhookse en Liemerse Book. De vijf genomineerde boeken zijn inmiddels bekend. In willekeurige volgorde zijn de volgende boeken genomineerd.

Maria van Gelre, 1380-1429, Sporen in het landschap van auteur Johan Oosterman. Artikelen over nog aanwezige sporen in het landschap ten tijde van Maria van Gelre, die bekend is van het oogstrelende gebedenboek.

Geworteld in de Achterhoek van Eddy Geurtsen. Korte, grappige en écht Achterhoekse verhalen in onvervalst dialect over de meest uiteenlopende onderwerpen. De verhalen zijn onder meer afkomstig uit de jarenlange bijdragen van Eddy Geurtsen aan de veelgelezen rubriek 'Wortels in de Achterhoek' van de onlangs overleden streekjournalist Henk Harmsen.

De Moordmolen, Karel Frederik van Etten van auteur en illustrator Toon Helmes. Een spannend verhaal en prachtige tekeningen over mysterieuze bloedstollende gebeurtenissen, spelend vanaf de tijd van Napoleon, waardoor de molen in Etten de bijnaam 'moordmolen' krijgt.

Woordenboek voor Achterhoekse en Liemerse Dialecten, deel 3, de mens en de weerld C, van samenstellers Lex Schaars en Henk Lieftink. Ook in dit WALD-deel wordt de rijkdom aan woorden in de vele plaatselijke dialecten in zinsverband weergegeven.

The Wild East, een roadtrip door d'n Achterhoek, geschreven door Robin Steentjes. Het verhaal van een auteur die op een ludieke manier door de Achterhoek en haar bewogen maar veelal onderbelichte historie fietst.

Zie voor een uitgebreide beschrijving van de boeken op www.achterhoekseboeken.nl. Gedurende de Waeke van het Achterhookse en Liemerse book worden de streektaal en boeken uit en over de streek onder de aandacht gebracht. De verkiezing Beste Boek wordt voor de 21ste keer georganiseerd door de Dialectkring Achterhoek en Liemers, de Vrienden van de Streektaal Lochem e.u. en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.

Op 3 maart wordt door de acteurs hun eigen boek toegelicht en daarnaast wordt ook Flonkergood gepresenteerd, een bundel verhalen in de streektaal met dit jaar als thema 'Gruwelen en griezelen'. Bij aankoop van een streekboek in de Waeke ontvangt men Flonkergood gratis. Daarnaast treden onder anderen weerman Gerrit Vossers en De Gelderlandercolumnist Bert Scheuter op.

De bijeenkomst bij Erve Kots, Eimersweg 4 in Lievelde, is toegankelijk voor belangstellenden. De entree is gratis. Aanmelden kan via info@ecal.nu of 0314-787078.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant