Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati

Doodsbeenderenboom geplant op remiseplantsoen Varsseveldseweg

LICHTENVOORDE – Een jaar geleden werd de monumentale Amerikaanse eik op het remiseplantsoen aan de Varsseveldseweg door de gemeente omgezaagd. De boom tegenover 'n Olden Tram was te zwaar geworden en helde over. Het gevaar dreigde dat de kroon uit elkaar zou knappen. De buurt was niet blij met het verdwijnen van deze boom. Hovenier Oswald te Dorsthorst ontplooide samen met de gemeente een plan om een nieuwe boom te planten. Op vrijdag 8 februari om 8.00 uur 's ochtends was het zover. Samen met kweker Eltjo Rendering plant hij een Doodsbeenderenboom (Gymnocladus dioica). De bedoeling is dat dit ook een monumentale boom gaat worden. Hij is geplant voor de komende generaties.

Door Barbara Pavinati

Blij dat er weer een boom staat
Oswald:"Het is een heel bijzondere boom. Hij wordt maar weinig aangeplant. De eindknop sterft af, waardoor er steeds vertakkingen groeien. Een soort hertengeweien. De bladeren zijn dubbel geveerd en kunnen wel tot een meter worden. Het is geen algemeen voorkomende boom, daarom vind ik het wel mooi om hem hier te planten." Eltjo weet te vertellen dat de boom niet in grote getale gekweekt wordt en dat de boom die nu geplant is al ongeveer 25 jaar oud is. Sonja Waamelink die bij het planten aanwezig is, vertelt: "Iedereen in de buurt is blij dat er weer een boom is. Naar de vorige heb ik meer dan vijftig jaar gekeken. Als klein meisje al als ik bij mijn oma kwam die op de hoek van deze straat woonde en later toen ik er zelf vlakbij een huis had. Ik denk dat heel Lichtenvoorde blij is dat er weer een mooie boom staat."

Doodsbeenderen boom
De Doodsbeenderenboom is een middelgrote tot grote boom en heeft een losse open kroon die is opgebouwd uit dikke en weinig vertakte hoofdtakken. De jonge twijgen zijn grof en grijs tot grijsblauw berijpt. De zware dikke stam is donkergrijs, ruw en diep gegroefd. Het blad is zeer groot. Soms bijna 1 meter, maar meestal ongeveer 70 centimeter. Bijzonder is dat het blad dubbel geveerd is en de afzonderlijke blaadjes eirond zijn. In de herfst worden de bladeren geel. Na de bladval blijven de bladspillen nog even hangen. Als de bloei voorbij is, verschijnen er harde peulvruchten die tot 25 centimeter lang kunnen worden. Bij rijping kleuren deze bruin en blijven lang aan de boom hangen. Op het moment zitten er ook peulvruchten aan de boom. In deze vruchten zitten zaden, waarmee nieuwe bomen gekweekt kunnen worden. De Doodsbeenderenboom is een solitaire boom die zijn oorsprong kent in centraal Noord-Amerika.

Meer berichten