Een beeld van de vierde achtereenvolgende lichtjesavond in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van de vierde achtereenvolgende lichtjesavond in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Lichtjesavond Groenlo registreert recordaantal bezoekers

Algemeen

'Gevoelens en herinneringen met elkaar delen'

Door Theo Huijskes

GROENLO - De vierde achtereenvolgende lichtjesavond op de R.K. Begraafplaats in Groenlo is in alle opzichten een groot succes geworden. Wat in februari 2016 begint als een proef, heeft zich na het gebeuren in dat jaar ook in 2017 en 2018 en in het bijzonder afgelopen vrijdagavond gemanifesteerd als een niet meer weg te denken avondactiviteit, waarvoor een enorme belangstelling bestaat van de zijde van zowel jong als oud. Een avond die niet alleen helemaal in het teken staat van het licht, maar die het duidelijke bewijs levert dat niemand alleen hoeft te staan met zijn of haar verdriet. In dat opzicht mag er in de kolommen van deze krant wel eens een groot compliment worden gegeven aan het adres van de organisatie van de Groenlose lichtjesavond en in het bijzonder aan het adres van al die vrijwilligers, die zorgen voor al dat licht en daarmee tegelijkertijd voor al die warmte. Bij deze.

Tevreden gezichten en dito reacties bij en van de vertegenwoordigers van de R.K. Begraafplaats Groenlo en de Coöperatie DELA. Van de zijde van DELA kan Geert Milius melden dat een telling heeft uitgewezen dat er een aantal bezoekers is geboekt dat ligt tussen de 800 en 1.000.
"Ook in de afgelopen drie jaar waren wij zeer blij met de toen verwelkomde aantallen, maar deze opkomst geeft ons extra energie om op de ingeslagen weg door te gaan."
Ook de vertegenwoordigers van de begraafplaats zelf kunnen hun geluk niet op.
"De weersomstandigheden werken natuurlijk enorm mee, maar desalniettemin merken wij aan alles en iedereen dat een dergelijke avond iets teweeg brengt bij erg veel mensen", vertelt Greet Hendrikse. Ook beheerder Dinand Froeling van de begraafplaats is bijzonder content. "Het is veel werk, maar de waardering van alleen maar tevreden mensen is bijzonder groot."

Een warme, bijzondere, intieme sfeer
Bij het betreden van de begraafplaats worden alle bezoekers overvallen door een panorama van maar liefst duizend brandende fakkels. Daarnaast een vijftigtal vuurpotten, diverse vuurkorven en allerlei lampen, geplaatst bij onder andere het kruis en onder de grote bomen. Bij de entree worden graflichtjes uitgedeeld en binnen zijn kinderen bezig om hartjes te tekenen dan wel in te kleuren en kunnen er boodschappen worden geschreven op gekleurde herinneringskaartjes. Buiten zorgt een troubadour voor passende muziek en zang.
Terwijl zonder iets te zeggen het gros van de gezichten van de honderden bezoekers boekdelen spreekt, zijn er ook nabestaanden die de behoefte voelen om een reactie prijs te geven. Zoals een mevrouw die niet alleen aangeeft dat een dergelijke avond in een grote behoefte voorziet, maar ook dat zij zich weliswaar gebroken op weg heeft begeven naar de begraafplaats, maar bij aankomst een onvergetelijke avond beleeft die voor haar wordt ervaren als een waar lichtfeest.
"De opzet en invulling van deze avond zorgt ervoor dat ik nog meer waarde moet hechten aan het motto Vier het leven!"
Weer een ander laat weten dat deze avond zorgt dat het gevoel van verbondenheid mensen veel troost geeft. "De dood is onvermijdelijk. Ik heb mijn overleden man nog steeds erg lief. En die liefde en daarbij de door mij aangehaalde verbondenheid houdt niet op nu hij dood is en hij dus niet meer lijfelijk aanwezig is. Met name daarom ben ik vanavond hier."
En binnen - onder het genot van koffie, thee, chocolademelk of iets anders - heerst er evenals buiten op de begraafplaats datgene waarvoor men is gekomen: een warme, bijzondere, intieme sfeer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant