Puppy Senna bezig met een apporteeroefening, terwijl de andere pups geduldig op hun beurt wachten. Foto: Lydia ter Welle
Puppy Senna bezig met een apporteeroefening, terwijl de andere pups geduldig op hun beurt wachten. Foto: Lydia ter Welle

Jachthondencursussen: nieuwe vlag, zelfde lading

OOST-ACHTERHOEK - Liefhebbers van jachthonden zijn het al jaren gewend: voor puppycursussen en andere opleidingen voor hun jachthond konden zij terecht bij een oostelijke afdeling van jachthondenopleiders onder auspiciën van de KNJV, de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Tot de Belastingdienst daar een stokje voor stak. De cursussen mochten niet meer onder de vlag van de KNJV worden gehouden, maar elk van de afdelingen moest een aparte stichting of vereniging oprichten onder wiens verantwoordelijkheid de cursussen worden gehouden. Zo zag de stichting Jachthondenopleiding Oost Achterhoek het levenslicht.

Door Lydia ter Welle

Secretaris/penningmeester Marijke Hofstede en bestuurslid Henk Vrieze maken het snel duidelijk: de cursussen en de werkwijze zijn hetzelfde, er is alleen een nieuwe vlag die de lading dekt. Samen met voorzitter Erik Damkot en bestuursleden Han Hijink en Harm Baarslag vormt dit vijftal het bestuur van de nieuwe stichting, die op de oude vertrouwde manier de cursussen verzorgt. Marijke Hofstede: "Zelfs de locatie - het terrein van de Italiaanse Meren in Kotten - is nog dezelfde. Hier vinden we alle faciliteiten voor de puppy- en jonge hondencursussen en de opleidingen voor het C-, B- en A-diploma. We hebben hier water, open terrein, bosjes, alles wat nodig is voor onze cursussen. Er is hier alleen geen stromend water. Daarom trainen we soms ook wel eens op locatie, bijvoorbeeld bij één van de beken in Meddo."

De cursussen zijn erop gericht om de jachthond al van jongs af aan - de puppy's beginnen al vanaf acht weken - te socialiseren, te leren omgaan met alles wat hij in zijn leven kan tegen komen: geluiden, geuren, commando's door middel van fluitsignalen, maar ook speuren en apporteren. En vooral ook: om de hond én de baas te leren welk gedrag ongewenst is. Marijke Hofstede: "Een goed opgevoede jachthond zal - normaal gesproken - nooit zo maar achter lopend wild aan gaan dat hij ziet of waarvan hij de geur oppikt. Pas als de baas hem een commando geeft, doet hij iets."

Op de zondagmorgen van dit gesprek zijn vier puppy's met hun baasje in training. Het is prachtig om te zien hoeveel plezier de jonge dieren beleven aan de training. Henk Vrieze: "We hebben liever niet meer dan zes honden in een trainingsgroep, want dan komen ze lekker vaak aan de beurt bij oefeningen. Zo krijgt verveling geen kans, en zo worden de honden opgevoed en leren ze wat ervan hen wordt verwacht. Belangrijk daarbij is ook, dat de baas en zijn hond dagelijks één of meer keren de oefeningen van de cursus herhalen. Jachthonden hebben van nature in zich dat ze hun baas graag willen plezieren door goed voor hem te 'werken'. Daarom stralen de honden - en hun baasjes - meestal veel plezier uit tijdens de trainingen."

De puppycursussen en jongehondencursussen zijn het jaar door, de C-, B- en A-trainingen worden gegeven in de periode van de zomertijd, dus vanaf begin april. In samenwerking met de trainingsgroepen in Zwiep en in Terborg worden regelmatig onderlinge 'wedstrijden' gehouden. Daarbij moeten baas en hond diverse vastgestelde oefeningen, proeven, doen die worden beoordeeld door keurmeesters. En wie dat wil, kan vervolgens ook landelijke wedstrijden gaan doen. "Het merendeel van de honden die we opleiden, gaat nooit met zijn baas écht op jacht. Maar hond en baas beleven wel veel plezier aan goed uitvoeren van de proeven op wedstrijden", aldus Hofstede.

Wie meer informatie wil over de Stichting Jachthondenopleidingen Oost-Achterhoek kan terecht op de website.


www.jachthondenopleidingenoostachterhoek.nl

Meer berichten