Vlnr: Jarno Hummelink, Freek Toebes en Sjaak Kolkman van CV De Eumkes uit Zieuwent. Foto: Theo Huijskes
Vlnr: Jarno Hummelink, Freek Toebes en Sjaak Kolkman van CV De Eumkes uit Zieuwent. Foto: Theo Huijskes

CV De Eumkes wil een gezellig, laagdrempelig festijn

Carnavalsbeleving in Zieuwent is groeiende

Door Theo Huijskes

ZIEUWENT - Praten over de beleving van het carnavalsfeest in Zieuwent en in het bijzonder over de rol die CV De Eumkes daarin voor haar rekening neemt, doen wij in het sfeervolle en klassieke café-restaurant Het Witte Paard in Zieuwent. Aan de bar vertellen kastelein Freek Toebes (vice-voorzitter), Jarno Hummelink (algemeen bestuurslid) en Sjaak Kolkman (lid van de Eumkes bouwcommissie) over het wel en wee van de uit circa zestig leden bestaande Zieuwentse carnavalsvereniging.

Over wanneer precies CV De Eumkes is opgericht, hebben de drie afgevaardigden van de club geen passend antwoord. Wel kan men vertellen dat er in 2012 een zekere herstart heeft plaatsgevonden, die de laatste jaren haar vruchten heeft afgeworpen. Alle aandacht is daarbij gericht op een tweetal hoofdmoten tijdens de komende carnavals-meerdaagse. De eerste hoofdmoot is het door de vaste bezoekers reeds jaren achtereen omarmde Eumkes-bal op vrijdag 1 maart in carnavalsresidentie Het Witte Paard oftewel 't Eumkesnös en de tweede hoofdmoot behelst het Eumkes-arrangement, waarvan gebruik kan worden gemaakt tijdens de dolle dagen zelf en dat met name op zondag 3 maart en op Rosenmontag 4 maart.

Toebes, Hummelink en Kolkman kunnen hartelijk lachen over de bescheiden rol, die Zieuwent op carnavalsgebied binnen de gemeente Oost Gelre speelt. Maar tegelijkertijd wil men er wel voor waken dat Mariënvelde, in hun ogen niet alleen op papier maar ook in de praktijk door het leven gaande als Achter-Söwent, met zijn onlangs aan de dag gelegde carnavalsaspiraties niet het grote Zieuwent voorbij streeft.

"Het Eumkes-bal is voor iedereen in en buiten Zieuwent vrij toegankelijk. Wij vragen geen entree, maar vragen de bezoekers alleen een goed humeur mee te brengen en als het mogelijk is te komen in carnavalskleding. Maar zelfs dit laatste in niet verplicht", vertelt Freek Toebes. Sjaak Kolkman vult aan dat de avond voornamelijk wordt ingevuld met pure festiviteiten. "Weliswaar hebben wij te maken met enkele officiële verplichtingen, zoals het aftreden en aftuigen van het laatste prinsenpaar en de onthulling van het nieuwe prinsenpaar. Daarnaast zal er bovendien nog een loterij worden gehouden."

Naast activiteiten, zoals carnaval ten behoeve van de basisschoolleerlingen en de jongeren van de Stichting Jong Nederland, wijst Jarno Hummelink ook nog op het Eumkes-arrangement. "Dit onderdeel van het programma bestaat uit de mogelijkheid, die eenieder in Zieuwent heeft, om samen met onze club festiviteiten in de regio te bezoeken en dat van Lievelde tot Groenlo en van Mariënvelde tot Voor-Beltrum. Noem het een gemeentelijke aanpak op carnavalsgebied, in ons geval gericht op carnavalsbeleving."

Meer berichten