Vlnr.: Niels Jansen, Teun Geelink, winnares Silver de Rooij, Hadeel Alghader (staand), Alsijana Selimovic (zittend), Fenna Bluiminck. Foto: PR
Vlnr.: Niels Jansen, Teun Geelink, winnares Silver de Rooij, Hadeel Alghader (staand), Alsijana Selimovic (zittend), Fenna Bluiminck. Foto: PR

Silver de Rooij wint voorleeswedstrijd in Groenlo

Fenna Bluiminck uit Mariënvelde naar vervolgronde

GROENLO – Silver de Rooij van basisschool De Hoeksteen uit Groenlo heeft zaterdag 16 februari de voorleeswedstrijd gewonnen in Groenlo. De wedstrijd vond plaats in het atrium van scholengemeenschap Marianum, waar ook de bibliotheek gevestigd is. Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. Normaliter zal de winnaar Groenlo vertegenwoordigen in de halve Gelderse finale, ware het niet dat Silver naar een ander optreden moet. Om die reden werd Fenna Bluiminck van de St. Theresiaschool uit Mariënvelde gekozen om deel te nemen aan de halve Gelderse finale. De jury had tussen deze twee kandidaten zo lang zitten wikken en wegen, dat de keuze voor de vervanger snel genomen was.

De zes kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Annita Oonk, jeugdmedewerker van Bibliotheek Oost-Achterhoek, naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens lazen ze allemaal een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Nadat alle zes kandidaten het spannende moment van hun voorleesbeurt hadden gehad, trok de jury zich terug. De aanwezige kinderen konden ondertussen een boekenquiz maken.
De jury, bestaande uit juryvoorzitter burgemeester Annette Bronsvoort, logopediste Youtha ten Velden en winnares van vorig jaar Emma Jansen, lette op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje werd het verlossende woord uitgesproken.

Silver las een fragment voor uit het boek 'Izzy Love: voor wie doe jij een moord?' van Manon Sikkel. Fenna las een fragment uit een boek van Jozua Douglas: 'De verschrikkelijke badmeester'. Beide kandidaten lazen met veel enthousiasme voor en voor de jury was het dan ook moeilijk om te bepalen wie de nummer 1 en wie de runner-up was. Na lang wikken en wegen werd Silver gekozen. Helaas bleek achteraf dat de volgende ronde gelijk met haar optreden in de musical Shrek plaatsvindt en moest er worden gekeken naar een vervanger. Fenna Bluiminck gaat daarom op 16 maart deelnemen aan de halve Gelderse finale die gehouden zal worden in de Bibliotheek in Aalten.

Meer berichten