Vrijwilliger van de maand februari: Gerard Wopereis bij het dorpshuis ’t Kempken in Harreveld. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger van de maand februari: Gerard Wopereis bij het dorpshuis ’t Kempken in Harreveld. Foto: Theo Huijskes

Gerard Wopereis: 'Stilzitten is bijzonder slecht voor je gezondheid!'

Algemeen

HARREVELD - Niet alleen in de week voorafgaande aan het jaarlijkse carnavalsfestijn, maar eigenlijk gedurende het gehele jaar door is hij in beweging, is hij aan het werk. Tot zijn 67ste levensjaar, 52 jaar lang, was hij onderhoudsmonteur, en dat combineerde hij met vrijwilligersklussen. Maar sinds zijn pensionering is zijn focus helemaal gericht op het vrijwilligerswerk in Harreveld, waar hij geboren en getogen is: de 73-jarige Gerard Wopereis, die daarvoor van carnavalsvereniging De Zandbieters in 2014 al werd onderscheiden met 't Kruukske.

Door Theo Huijskes

Maandagmorgen 25 februari. In het Harreveldse dorpshuis 't Kempken onder het genot van een kop koffie spreken we Gerard Wopereis, een plezierig mens, die eigenlijk liever niet op de voorgrond wil treden. "Ik vind het de normaalste zaak van de wereld dat je vrijwilligerswerk verricht en zeker binnen een gemeenschap, waar je ook veel aan hebt te danken. Ik moet er toch niet aan denken dat ik 's morgens uit mijn bed stap en niet weet hoe ik de dag moet doorkomen. Bovendien is stilzitten bijzonder slecht voor je gezondheid. Zolang het mogelijk is, blijf ik met dit werk doorgaan."

Monteur, techneut en vraagbaak
Wopereis, geboren op 6 januari 1946 in een gezin met twaalf kinderen, waarvan er nog vijf in leven zijn, getrouwd in 1973 met Ria ten Have, vader van zoon Patrick en dochter Rianne en opa van een viertal kleinkinderen (allemaal jongens), geniet in Harreveld grote bekendheid. Dit laatste vanwege zijn inzet als met name monteur, techneut en als vraagbaak voor niet alleen carnavalsvereniging De Zandbieters, maar ook voor de R.K. Dorpskerk St. Agatha, schietvereniging 't Gouden Oog en dorpshuis 't Kempken.

"Wat de carnaval betreft, heeft Harreveld als eerste kern binnen de huidige gemeente Oost Gelre een vereniging opgericht", vertelt Wopereis. "Dat was eind jaren vijftig met in 1958 een bezoek aan het Duitse carnaval, in 1959 de eerste prins carnaval en in 1960 de eerste optocht in dit dorp. Dat wij daarmee voorop liepen, heeft mijns inziens ook te maken met destijds de Brabantse en Limburgse invloeden van bewoners en medewerkers van het jongensinternaat hier in Harreveld. Ik heb in het verleden deel uitgemaakt van de Raad van Elf en geholpen met de bouw van carnavalswagens, tegenwoordig werk ik ook nog mee aan de straatversiering in de Freule van Dorthstraat, waar wij wonen, en verzorg ik samen met Jan IJzereef zaken als geluid en licht bij carnavalsavonden in dorpshuis 't Kempken."

't Kempken: zijn tweede thuis
Ook de R.K. Kerk St. Agatha koestert de gouden handen van Gerard Wopereis. "Voor deze kerk verricht ik met veel plezier talrijke onderhouds- en reparatiewerkzaamheden", zegt Wopereis, in Harreveld ook bekend als Kronenborg's Gerard. Ook bij schietvereniging 't Gouden Oog is hij een zeer welkome vrijwilliger. Wopereis verzorgt ook hier verschillende technische werkzaamheden en daarnaast al circa twintig jaar het secretariaat. Maar de hoofdmoot van zijn vrijwilligerswerk wordt ingevuld bij dorpshuis 't Kempken, een gemeenschapsonderkomen dat de vrijwilliger van deze maand als zijn tweede thuis beschouwt. Sedert de bouw en opening in 1973, alsmede bij verbouwingen, vernieuwingen en dergelijke, heeft Wopereis wat betreft de technische kant van het werk telkens een belangrijke bijdrage geleverd. Ook nu is hij op technisch gebied nog steeds een niet meer weg te denken vrijwilliger in dit dorpshuis. Dit mede daar waar het betreft de verzorging van licht, geluid en dergelijke bij uitvoeringen van toneel-, muziek-, zang- gymnastiek-, carnavals- en andere verenigingen.

"Maar dat wil niet zeggen dat ik geen andere werkzaamheden doe", reageert Wopereis. "Zo ben ik 's morgens op minimaal drie dagen in de week om 8.00 uur aanwezig om de deur te openen en om de dan aan de orde zijnde klusjes op te pakken, zoals het zetten van koffie. Vergeet niet dat dit dorpshuis een dag-, week-, maand- en jaarprogramma kent waarmee de inzet van meer dan honderd enthousiaste vrijwilligers uit dit dorp gepaard gaat, waaronder overigens ook mijn vrouw Ria."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant