De winnende wagen van Varsseveldseweg 'Hermien 200'. Foto: Jos Betting
De winnende wagen van Varsseveldseweg 'Hermien 200'. Foto: Jos Betting

Harreveldse humor trekt veel publiek (met foto's)

Algemeen

HARREVELD - Een kleurrijke carnavalsstoet trok afgelopen zondag onverstoord door de straten van Harreveld. Weer en wind kon hun carnavalsvreugde niet verstoren en evenmin liet het publiek zich weerhouden. Getooid met paraplu's stonden de toeschouwers massaal aan de straat en lieten zich vermaken door voorbijtrekkende wagens vol humor en dubbelzinnigheden.

Door Dinès Quist
Foto's door Jos Betting en PR de Zandbieters

Het bestuur van de carnavalsvereniging 'Zandbieters' was even bang dat het publiek het af liet weten op deze gure zondag, maar niets bleek minder waar. De optocht gevuld met 31 vrolijk gekleurde groepen, deed het publiek het slechte weer vergeten. Ook de stoet-gangers zelf bleven onverminderd in carnavalsstemming. Zelfs de allerkleinsten hielden zich stoïcijns aan hun opdracht, snoep uit te delen aan leeftijdgenootjes aan de kant.

Negen wijken deden mee aan de optocht met elk drie onderdelen; een grote wagen, een kinderwagen en een vrij onderdeel en een aantal individuele groepen. Molen Hermien vertegenwoordigde de optocht goed, omringd met een hoop satire werd er aandacht besteed aan het 200-jarige bestaan van de molen dit jaar. Ook de Harreveldse kerk moest eraan geloven. De kerk gaat sluiten en was daarmee een gewild onderwerp van spot met leuzen als 'Wi-j kunt straks neet meer veur 't zingen de karke uut.' Gevolgd door dartelende in roze tulle gehulde 'raad van elfjes' en muzikale wc hokjes van de 'Dixiband' en meer gekkigheid. Al met al was het anderhalf uur lang een vrolijke bende in de Harreveldese straten.

Voorzitter van de Zandbieters ,Gijs Kolkman, is trots op de Harreveldse optocht, "Al jaren krijgt Harreveld het voor elkaar om een optocht van formaat voor elkaar te boksen. Het aantal groepen blijft op peil en we trekken iedere keer een hoop publiek. De kracht van de Harreveldse optocht is de saamhorigheid. Met elkaar maken we er wat moois van en trekken met de stoet door heel Harreveld, zodat de ouderen vanuit hun woonkamer de optocht te kunnen zien." Die saamhorigheid klinkt overal in door, van peuters tot opa's lopen mee in de stoet. De wagen 'Als u ons ster personeel ziet, weet u zeker, wij gaan niet failliet!' wordt vertegenwoordigd door een clubje kleuters die op een rijdend ziekenhuisbed zitten. Wanneer je te dicht in hun buurt kwam kreeg je een pleister op je voorhoofd en verband om je hand. Moeder Janine IJzereef woont sinds kort weer in Harreveld nadat ze tien jaar elders woonde, "Ik heb me meteen aangemeld om mee te helpen met de carnavalswagen in onze straat, dat is de beste manier om in te burgeren hier."

Het dorpse gevoel is er altijd geweest in Harreveld. Al in 1958 liep de eerste carnavalsstoet door het dorp, toen nog met platte boerenwagens. Datzelfde dorpse gevoel is uitgegroeid tot een waar volksfeest dat inmiddels uit zijn voegen dreigt te groeien. Gijs Kolkman, "We zijn op zoek locatie's waar we grotere wagens kunnen bouwen. De schuurtjes aan huis zijn onderhand te klein geworden. We zijn al in gesprek met de gemeente en hopen volgend jaar nog groter uit te pakken."

Uitslag: categorie A beste wagen : '200 jaar Hermien' Varsseveldseweg; categorie B kinderwagens: 'Een ogenblikje' Varsseveldseweg; categorie C grote wagens: 'Dixiband' Kerkstraat 2; categorie individuelen: 'Blok Keer Fries' Wijk Ons xc. Kijk op www.elna.nl voor meer foto's.

Carnaval voelt als een warm bad. Foto: Jos Betting
Harreveld steekt zijn nek uit tijdens de optocht. Foto: Jos Betting
Muziek tijdens de optocht. Foto: Jos Betting
Trapondersteuning bij de polonaise. Foto: Jos Betting
Raad van Elfjes neemt zijn taak serieus. Foto: Jos Betting
Muziek tijdens het toiletbezoek met de 'Dixie-band'. Foto: Jos Betting
Blije emoticons tijdens de carnavalsoptocht. Foto: Jos Betting
Hoe hoog leg jij de LAT-relatie? Foto: Jos Betting
Lám Harreveld met 'I AM HARREVELD' met Ushi van Dijk. Foto: Jos Betting
Molen Hermien in het klein. Foto: Jos Betting
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Foto: PR Zandbieters
Foto: PR Zandbieters

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant