Besparen op de energierekening: meerdere mogelijkheden

Een groot deel van de huishoudens heeft het ondertussen gezien aan de maandelijkse afschrijving van je energieleverancier; de energieprijzen zijn sinds begin dit jaar flink gestegen. De totale energierekening van een meerpersoonshuishouden stijgt dit jaar met gemiddeld € 327,-. Een flinke verhoging voor de meeste mensen. De stijging komt voornamelijk door een verhoging van de energiebelastingen. Daarnaast zijn ook de leveringstarieven voor gas en stroom verhoogd. Een hogere energierekening is natuurlijk nooit leuk. Gelukkig zijn er een aantal manieren om energie en dus geld te besparen

Vast of variabel tarief
Je hebt bij energieleveranciers twee tarieven: vast en variabel. Je kunt een energiecontract afsluiten waarin je energietarieven voor dat jaar worden vastgelegd. Je weet dan van tevoren precies welk tarief je het hele jaar voor energie betaalt. Hierbij is dus sprake van het vaste tarief. De andere optie is een variabel tarief. Ongeveer de helft van Nederland betaalt het variabele tarief. Ben jij langer dan een jaar geleden overgestapt naar je huidige energiemaatschappij? Dan is de kans groot dat je het variabele tarief betaalt. Loopt je jaarcontract, of meerjarig contract, met een vast tarief af, dan wordt dit tarief namelijk stilzwijgend omgezet in een contract met het variabele tarief. En heel veel mensen stappen nog altijd niet over na het verloop van hun energiecontract.

Besparen op die energierekening
Niemand betaalt graag meer geld aan energie dan nodig. Over het algemeen ben je met een contract met vaste tarieven voordeliger uit dan met de variabele tarieven. Natuurlijk kan het variabele tarief lager uitvallen dan het vaste bedrag. Maar zekerheid heb je niet. Betaal jij nu het variabele tarief? Dan kun je waarschijnlijk geld besparen door over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven. Vooral ook omdat je hierbij vaak een welkomstkorting ontvangt.

Kiezen tussen vast, variabel, bepaald en onbepaald
Je kunt elk moment van het jaar overstappen. Naast de vaste en variabele tarieven, is er te kiezen uit een contract met een bepaalde looptijd en onbepaalde looptijd. Bij zo'n contract met onbepaalde looptijd (vaak met variabele tarieven), kun je op elk moment overstappen. Stap je bij contracten met een bepaalde looptijd over, dan is het verstandig om rekening te houden met de einddatum van het contract. Binnen de laatste 2 maanden kun je kosteloos overstappen. Doe je dat daarvoor, dan kan het zijn dat je een boete krijgt. Meestal is een 1-jarig contract (bepaalde looptijd) met vaste tarieven het voordeligst om af te sluiten.

Welkomstkorting
Zoek online de goedkoopste energieleverancier via een vergelijkingssite. Kies voor een 1-jarig contract met vaste tarieven en zoek de goedkoopste deal. Vul hierbij wel je gemiddelde energieverbruik zorgvuldig in. Dit heeft namelijk ook invloed op de prijs. Het mooiste van allemaal? Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract krijg je vaak een welkomstbonus. Je krijgt dus geld toe, terwijl je geld aan het besparen bent. Vaak wordt deze bonus pas aan het eind van het contract verrekend.

Minder verbruiken
Wat je natuurlijk ook kunt doen voor een lagere energierekening is je verbruik verminderen. Wie minder energie verbruikt, hoeft immers ook minder te betalen. Dit kan op veel verschillende manieren. Trek bijvoorbeeld een trui aan wanneer je het koud begint te krijgen in huis, in plaats van meteen de kachel hoger te zetten. Zorg ook dat je overal in huis ledlampen hebt. Deze verbruiken veel minder energie dan halogeen- of gloeilampen. Loop tot slot ook eens je elektrische apparaten na. Heb je veel apparaten die niet zo vaak gebruikt worden maar wel altijd in het stopcontact zitten? Haal die stekkers er dan uit. Ook apparaten die ongebruikt in het stopcontact zitten verbruiken namelijk stroom. Dat heet sluipverbruik.


Verduurzamen woning
Wil je uiteindelijk zo min mogelijk afhankelijk zijn van de energie van energieleveranciers? Dan is het verduurzamen van je woning de beste optie. Soms worden er thema-avonden georganiseerd over energietransitie in de Achterhoek. Hier kun je meer informatie aanvragen over de mogelijkheden voor het verduurzamen van je woning. Voor het verduurzamen van je huis heb je een flinke smak geld nodig. Dankzij deze investering bespaar je vervolgens wel maandelijks tientallen euro's op je energierekening. Ook zijn er soms subsidies te krijgen, want de overheid wil ook heel graag besparen op jouw energieverbruik

Meer berichten