Ton Meijer op archiefbeeld. Foto: Kyra Broshuis
Ton Meijer op archiefbeeld. Foto: Kyra Broshuis

Pleidooi voor behoud van Het Hof mag niet baten

Algemeen

LICHTENVOORDE- Tijdens de raadsvergadering van afgelopen dinsdag stond onder andere de samenvoeging van Het Hof en de Regenboog in Lichtenvoorde op de agenda. De besturen van Reflexis Openbaar Onderwijs en stichting LIMA hebben de intentie uitgesproken om een samenwerkingsschool te vormen waarbij OBS Het Hof en RKBS De Regenboog worden samengevoegd. Aanleiding is de daling van het aantal leerlingen in de onderbouw, met name bij OBS Het Hof. OBS Het Hof wordt dan opgeheven. De raad moet het besluit nemen of Het Hof toch in stand moet worden gehouden zodat de school niet wordt opgegeven en de gemeente verantwoordelijk wordt voor de verdere instandhouding.

Door Kyra Broshuis

Ton Meijer spreekt
Ton Meijer, tot aan zijn pensionering in verschillende functies meer dan 32 jaar verbonden aan Het Hof, spreekt de raad toe en houdt een gepassioneerd betoog vóór het behoud van de school. “Ik wil hier graag een bijdrage leveren aan een wat genuanceerdere beeldvorming ten aanzien van de huidige situatie waarin het Hof zich nu bevindt. Het moge u duidelijk zijn dat de teloorgang van het openbaar onderwijs mij en met mij velen, waaronder de oprichters van de school, enorm heeft aangegrepen. Een school, in 1977 opgericht door ouders, een school met een eigen gezicht, eigen visie op opvoeden en onderwijs, met betrokken leerkrachten en directie. Het is voor mij onvoorstelbaar dat in een plaats als Lichtenvoorde, met een bevolkingsgrootte anno 2019 van een kleine 13.000 inwoners, een autonome openbare school geen bestaansrecht zou kunnen hebben. B&W geven aan zo een openbare school niet in stand te willen houden. Hebben B&W, alvorens dit besluit te hebben genomen, overwogen om een onderzoek in Lichtenvoorde te doen naar de behoefte aan openbaar onderwijs c.q. Daltononderwijs onder voornamelijk gezinnen met jonge kinderen?`Nu Reflexis aangeeft niet meer als bestuur te kunnen fungeren met betrekking tot openbaar onderwijs in een zogenaamde samenwerkingsschool wordt dus Lima, een bestuur met confessionele achtergrond, de motor achter het openbare onderwijs in Lichtenvoorde. Alle goede bedoelingen ten spijt, dit is toch bijna als vloeken in de kerk”, zo zegt Meijer.

Onbegrijpelijk
Hij zegt het onbegrijpelijk te vinden dat de school een totaalpakket biedt en er in beginsel geen onderscheid meer is tussen openbaar en katholiek onderwijs. Ook vraagt Meijer zich af of de teruggang van het aantal kinderen niet een gevolg is van foutieve beslissingen op managementniveau. Meijer vraagt de raad om op te komen voor het algemeen belang. “Daarvoor zit u hier onder andere. Daar hoort een pluriform onderwijsaanbod binnen een gemeente c.q. dorp of stad bij, verschillend qua onderwijsinhoud en waar mogelijk en wenselijk qua gezindte. Gezinnen met jonge kinderen zullen onder andere hierdoor eerder geneigd zijn zich te vestigen in Lichtenvoorde. Niet onbelangrijk in een zich steeds verder vergrijzende Achterhoekse samenleving. Laat ik dan, namens velen, op deze voor geheel Lichtenvoorde inktzwarte dag, in ieder geval vertrouwen op u, als raadslid dat u betrokkenheid toont door op basis van goede argumenten het openbaar onderwijs naast de bijzondere, confessionele scholen een plaats te bieden in onze gemeenschap. Huidige en zeker toekomstige generaties inwoners verdienen dit!”

Raad kiest voor samenwerkingsschool
Het betoog van Meijer verandert echter weinig aan de mening van de raad. Zo zegt Klein Gunnewiek van NLOG dat zijn standpunt, ondanks het sympathieke verhaal van Meijer, niet wijzigt. Donderwinkel van de PvdA vindt het voortbestaan van openbaar onderwijs van groot belang maar ‘dat kan ook via een samenwerkingsschool’. Volgens Krabbenborg van het CDA is alleen door samenvoeging de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. Willering van OOG zegt dat de raad niet verder kan met een school, als deze aangeeft niet zelfstandig verder te willen. D66’er Van der Meulen betreurt het opheffen van het openbaar onderwijs. Hij zou liever zien dat de gemeente de school in stand houdt. Algera van de VVD zegt dat het bestuur de toekomst van de school bepaalt. Verantwoordelijk wethouder Bonsen zegt dat de gemeente met de samenwerkingsschool voldoet aan de zorgplicht voor het openbaar onderwijs en zegt toe de raad op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Het voorstel voor de samenvoeging wordt aangenomen, het vurige betoog van Meijer ten spijt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant