Afbeelding

Zwaleman | Britten

Algemeen

Britten

Vorige week had ik het in deze column over hoe vanaf eind maart 1945 (deze week 74 jaar geleden) de Achterhoek werd bevrijd. Canadezen en Engelsen maakten snel korte metten met de Duitsers, schreef ik toen. Binnen een week was de bezetter (bijna) overal uit de Achterhoek weggejaagd.
Het verloop van de strijd verteld in slechts twee zinnen. Korter kon haast niet. En toch zag ik kans in die twee zinnetjes een fout te maken. Zeker in de ogen van Gert Wolters, die me er nog diezelfde dag een mailtje over stuurde.
Het zat hem in dat woordje Engelsen, dat was hem in het verkeerde keelgat geschoten. Je kunt niet zeggen dat het (alleen) Engelsen waren, want er zaten ook militairen bij uit Wales, Noord-Ierland en Schotland, zo wees hij me terecht.
Inderdaad, tot die 'Engelse' troepen die ons bevrijdden hoorden ook (Gert Wolters noemde ze nog maar even) The Irish Guards en The Coldstream Guards. De namen zeggen het al, die zijn van origine respectievelijk Iers en Schots. De eerste eenheid werd zelfs opgericht toen Ierland nog deel uitmaakte van het Britse rijk, al maakten er in 1945 alleen nog maar Noord-Ieren deel van uit. En voor de Coldstream Guards geldt dat ze al sinds hun oprichting in 1650 (!) zo Schots zijn als maar kan. Al gebiedt de eerlijkheid mij wel er even bij te vertellen, dat de eenheid werd opgericht door een Engelsman. Ene George Monck, die hertog was van Albemarle. (Overigens een tamelijk loze titel, die later nog eens werd verleend aan Arnold Joost van Keppel uit Zutphen, alleen mocht die zich slechts graaf noemen).
Nou zult u dit misschien een beetje muggenzifterij vinden. Engelsen, Noord-Ieren en Schotten, dat is toch één pot nat? Nou, misschien voor u, maar niet voor Gert Wolters, die Schotse familie heeft. En dus als geen ander weet, dat je een Schot, een Welshman of een Noord-Ier ook zodanig moet noemen. Omdat ze weliswaar behoren tot (het koninkrijk) Groot Brittannië, maar daarmee nog geen Engelsen zijn. En als je ze toch zo noemt kun je ze zelfs behoorlijk beledigen.
Het is, denk ik, een beetje vergelijkbaar met de situatie in ons eigen land. Wij zijn allemaal Nederlanders. Maar naar gelang de streek waarin we wonen onder te verdelen in bijvoorbeeld Achterhoekers, Friezen, Tukkers en Limburgers. In dat rijtje passen natuurlijk ook de Hollanders. Letterlijk de inwoners van onze provincies Noord- en Zuid-Holland. Maar omdat vroeger dat 'Holland' zoveel machtiger en rijker was dan de overige provincies, staat ons land met name buiten de eigen grenzen beter bekend als 'Holland' dan als Nederland. De inwoners van die twee provincies in de Randstad zullen daar waarschijnlijk geen problemen mee hebben, veel mensen in de rest van ons land wel. Eerlijk gezegd reken ik me zelf ook tot die laatste groep. Ik zal nooit van mezelf zeggen, dat ik Hollander ben. Zelfs niet op vakantie in het buitenland. Daar benadruk ik altijd dat ik in The Netherlands woon, dans Les Pays Bas of in die Niederlände. Dat mijn huis in The Behind Corner staat, in Derrière le Coin of in die Hinterecke, dat vertel ik er maar niet bij. Zo ver gaat mijn chauvinisme nu ook weer niet. En bovendien kan dat alleen maar tot misverstanden lijken.
Maar goed, wat ik eigenlijk wilde zeggen is het volgende: onze Achterhoek is bevrijd door de Canadezen en de Britten. Sorry Gert Wolters, dat ik daar even niet aan dacht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant