Best een beetje gek, lunchen met de burgemeester. Foto: Annnekée Cuppers
Best een beetje gek, lunchen met de burgemeester. Foto: Annnekée Cuppers

Project DRZMHD van start in Zieuwent

Algemeen

ZIEUWENT - Het gebeurt je niet iedere dag, dat je tussen de middag met de burgemeester aan tafel zit. Maar dat mevrouw Bronsvoort met wethouder Hoenderboom naar Zieuwent is gekomen om te lunchen, is niet het enige bijzondere op deze foto. De complete maaltijd was door de kinderen bereid met producten die anders zouden zijn weggegooid. Een mooie aftrap van het project 'DRZMHD' waarmee leerlingen uit groep 6,7 en 8 van de Sint Jozefschool de komende zes weken mee aan de slag gaan. Meer foto's onder de tekst.

Door Annekée Cuppers

De kinderen brachten roulerend in groepen een werkbezoek aan de plaatselijke bakker en slager om overgebleven producten en 'afval' op te halen, een lesje uitbenen te volgen en natuurlijk een lekkere lunch te bereiden. De Spar zorgde voor zuivel, fruit en voorgesneden groentes, allemaal onverkoopbaar. Leerkrachten zelf hadden hun keukenkastjes uitgemest en blikconserven die al jaren over de datum waren meegebracht. De nabijgelegen Timp had een van zijn bedrijfshallen beschikbaar gesteld waar de leerlingen onder leiding van 'van kop tot kont' masterchef Nel Schellekens leerden dat alle etenswaren waar nog geur, kleur en/of smaak aan zit, niet weggegooid hoeven te worden maar nog steeds kunnen dienen als voedsel. Naast voedselverspilling komen de komende zes weken ook energieopwekking en afvalverwerking aan bod. Aan het project is een prijsvraag verbonden en op 19 april is er een modeshow gemaakt van afval.

'It takes a village to raise a child'
Het project wordt gefinancierd met een donatie vanuit het educatiefonds van de coöperatie Zonnig Zieuwent. Leerkracht Maddy Hulshof vertelt: "Fantastisch wat hier vandaag gebeurt. Een project van deze omvang hadden wij als school nooit kunnen realiseren. Je wilt graag de wereld in de school halen maar dat kost tijd en geld en die hebben scholen maar beperkt. Ook heeft het netwerk van Zonnig Zieuwent en de Leefbaarheidsalliantie veel deuren voor ons geopend die normaal gesproken gesloten bleven. En letterlijk alle ondernemers die we gevraagd hebben om mee te werken aan dit project hebben toegezegd. We kregen geen enkele keer 'nee' op het request. Ze willen allemaal graag meewerken om de kinderen bewust te laten worden van het duurzaam omgaan met energie en grondstoffen. Zoals een van de ondernemers treffend zei: "Ouderen verander je niet meer zo snel maar deze kinderen die zo dicht bij de natuur leven kun je nog veranderen. Daar ligt de sleutel voor een duurzame toekomst." Voor mij was dit echt het bewijs dat je een heel dorp nodig hebt, om een kind groot te brengen."

Het totale project duurt zo'n 6 weken waarvan de eerste twee bedoeld zijn om de kinderen te prikkelen en te laten ontdekken. Maddy: "Eerst laten we de kinderen een beetje aanrommelen, ga maar ontdekken en ga maar doen. Daarna volgt er een spreekuur met een deskundige waarbij de kinderen een leervraag gaan formuleren. Tegen die tijd hopen we er iets in te hebben gestopt, dat er in verbeterde vorm weer uitkomt. Want dan leer je pas iets, als je zelf nieuwsgierig bent."

Maddy vervolgt: "En dan te bedenken dat het hele project begonnen is met een idee om de kinderen te laten uitzoeken hoe de school op ledverlichting kon overgaan. Dat wilden we graag wat breder trekken en kijk nu wat eruit gekomen is. Daarom wordt er nu ook een videoclip opgenomen zodat ook andere scholen en gemeentes kunnen zien wat het precies inhoudt. Het zou toch jammer zijn om dit concept alleen in Zieuwent toe te passen." 

Foto: Annnekée Cuppers
Nog af te bakken. Foto: Annnekée Cuppers
Nel Schellekens:
Maddy Hulshof (links) in gesprek met burgemeester Bronsvoort en wethouder Hoenderboom. Foto: Annnekée Cuppers
Foto: Annnekée Cuppers
Helaas mocht niet iedereen aanschuiven. Foto: Annnekée Cuppers
Smullen van het buffet. Foto: Annnekée Cuppers
Het resultaat van een ochtend hard werken, een kleurrijk buffet om van te watertanden. Foto: Annnekée Cuppers
Gezellig met zijn allen aan tafel. Foto: Annnekée Cuppers
Best spannend, zelf frieten bakken in een professionele bakkraam. Foto: Annnekée Cuppers
Foto: Annnekée Cuppers
Met al die scherpe messen zijn pleisters zijn pleisters natuurlijk onmisbaar. Foto: Annnekée Cuppers
Een tafel vol over-de-datum producten. Foto: Annnekée Cuppers
Nel brengt vol enthousiasme haar passie voor koken over op de leerlingen. Foto: Annnekée Cuppers
Een slinger met recepten siert de frietwagen. Foto: Annnekée Cuppers
Als je de bonte plekken eraf snijdt, kun je van deze aardappelen nog perfecte frieten maken. Foto: Annnekée Cuppers
Pizzaas zijn een goede manier om restjes te verwerken. Foto: Annnekée Cuppers
Tja, waar is de kapstok? Foto: Annnekée Cuppers
Foto: Annnekée Cuppers
De Timp-eigenaar komt ook even kijken hoe het er aan toe gaat in zijn hal. Foto: Annnekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant