De eerste winkel van Dusseldorp Fietsen aan de Varkensmarkt anno 1920. Foto: archief familie Dusseldorp
De eerste winkel van Dusseldorp Fietsen aan de Varkensmarkt anno 1920. Foto: archief familie Dusseldorp

Dusseldorp Fietsen bestaat 110 jaar

Algemeen

LICHTENVOORDE - De fiets was nog maar goed en wel uitgevonden en voor het grote publiek in productie genomen of Lichtenvoorde had al een heuse fietsenzaak. Aan de Varkensmarkt, op de plek waar nu Albert Heijn is gevestigd, begon wijlen Theo Dusseldorp in april 1909 met de verkoop van tweewielers. De uit Baak afkomstige onderwijzerszoon vestigde daarmee niet alleen de naam Dusseldorp in de Keistad maar was ook de eerste van drie opeenvolgende Theo's Dusseldorp die het bedrijf gekend heeft. Inmiddels bestaat Dusseldorp Fietsen al weer 110 jaar waarvan het de afgelopen tien jaar het predicaat hofleverancier mocht dragen. Het is een van de oudste fietsbedrijven in Nederland.

In die tijd werden fietsen nog machines genoemd en waren er maar enkele fabrieken die deze produceerden. Theo zag al snel in dat Gazelle een goede machine maakte en werd in 1909 Gazelle-dealer. Het assortiment fietsen dat destijds gemaakt werd, was niet erg groot. Dus ging Theo zelf ook fietsen bouwen onder de naam Velocipe. In 1910 huwde Theo Dusseldorp met Maria Theresia van Ree en ze kregen maar liefst elf kinderen, waaronder een Theo.

Omstreeks 1920 werd het pand te klein. Theo zocht naar mogelijkheden voor uitbreiding van zijn bedrijf en vond een grotere locatie op De Driehoek. Daar werd een huis met bedrijfsruimte aangekocht (het huidige autobedrijf Wessels). Theo legde zich naast de fietsenhandel onder andere toe op de handel en reparatie van auto's en motoren. Daarnaast verzorgde hij ook bus- en taxivervoer. Zo ontstond een heus familiebedrijf. Nadat Theo in 1951 kwam te overlijden, ging het bedrijf daarna nog enkele jaren op dezelfde voet verder waarna het omstreeks 1958 werd opgesplitst. Oudste zoon Wim ging met het autobedrijf naar Apeldoorn, zoon Jan vertrok eveneens richting Apeldoorn om daar het busbedrijf voort te zetten en het taxibedrijf werd overgedaan aan neef Wim Dusseldorp.

Theo, zoon van oprichter Theo, bleef met de fietsenwinkel in Lichtenvoorde en bouwde in 1958 op de huidige locatie aan de Dijkstraat een compleet nieuwe winkel met bovenwoning. Hij was inmiddels een aantal jaren getrouwd met Dinie klein Kiskamp en ze kregen vier kinderen, waaronder wederom een Theo. Naast het verkopen en repareren van fietsen maakte Theo zich verdienstelijk als brandweer en was hij betrokken bij de Motor- en Automobiel Club Lichtenvoorde (MACL). Nadat Theo in 1980 op 60-jarige leeftijd overleed, begon de 17-jarige Theo jr., vers van de mavo, samen met zijn moeder te werken in het fietsbedrijf van zijn vader aan de Dijkstraat. In no-time behaalde Theo de benodigde vakdiploma's zo kwam ook de derde generatie Theo Dusseldorp in het fietsenvak terecht.

Enkele jaren later werd het bedrijf, na een ingrijpende verbouwing, vergroot tot een moderne winkel met werkplaats. Er werd tijdens deze verbouwing al gedacht aan efficiency, milieu en logistiek. Onderwerpen waar het bedrijf nu, 40 jaar later, nog steeds de vruchten van plukt. Inmiddels heeft ook de vierde generatie Dusseldorp zich aan het bedrijf toegevoegd. En het bedrijf gaat ook hierin met zijn tijd mee. Geen 'Theo' maar achterkleinzoon Jarno is sinds 2013 mede-eigenaar van het bedrijf. Jarno studeerde af op hbo small business en volgt gerichte producttrainingen op fietsgebied waarmee het voortbestaan van een van Nederlands oudste fietsenzaken gewaarborgd blijft.

In verband met het 110-jarig bestaan heeft Dusseldorp Fietsen een feestelijke actie. Bij aankoop van een nieuwe fiets vanaf 500 euro ontvangt u een dinerbon ter waarde van 50 euro te besteden bij Beef 'n Bone. Zie ook advertentie elders in deze krant.


Programma ZSOM

LICHTENVOORDE - Deze uitzending is op vrijdag 5 april in de Antoniushove.

Passion Lichtenvoorde: Op 27 maart 2018 werd in Lichtenvoorde de Passion opgevoerd. Men startte op het marktplein in Lichtenvoorde. Van daaruit werd een groot kruis naar het plein van Marianum gedragen, waar het kruis in een standaard werd geplaatst. In de aula werd vervolgens de uitvoering van Passion Lichtenvoorde vervolgd. Passion Lichtenvoorde komt sinds drie jaar tot stand met medewerking van Marianum en de Lichtenvoordse kerken. Nieke Hoitink van Omroep Gelderland vulde de rol in van vertelster. De ZSOM was vorig jaar voor de tweede keer aanwezig bij dit bijzonder evenement. Ook in 2019 zal de omroep opnames maken van de Passion, en wel op 15 april in de sporthal van Lichtenvoorde. Kijk nu naar het eerste deel van Passion Lichtenvoorde editie 2018.

ZSOM Regiojournaal

Allo Jannao: Op 16 maart heeft de ZSOM opnames gemaakt van de revue 'de weend met', opgevoerd door de Haaksbergse revuegezelschap Allo Jannao. Graads en Jannaô vormen met elkaar het revue-echtpaar. Door de vele repetities zijn ze al goed op elkaar ingespeeld en samen met hun dochter Truike vormen ze een passend geheel. Ook de duidelijk aanwezige zus van Jannaô, Leida, is weer van de partij. Tone, de vrijgezel, en 't oale Gaitjan, komen vaak op bezoek en zo maken ze samen van alles mee. Vandaag het eerste deel van deze 61ste revue!

Op de website en YouTube kunt u kijken naar verschillende reportages en natuurlijk het regiojournaal.


www.zsom.nl

youtube: zsom omroep groenlo

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant