Buurtbewoner Ard Schenk vertelt over de geschiedenis van het kruisbeeld. Naast hem pastoor Den Hartog.
Buurtbewoner Ard Schenk vertelt over de geschiedenis van het kruisbeeld. Naast hem pastoor Den Hartog. Foto:Kyra Broshuis

Inzegening kruisbeeld na goede zorg buurt

Algemeen

LICHTENVOORDE- Het kruisbeeld aan de Aaltenseweg in Lichtenvoorde is zaterdagochtend herinzegend door pastoor Den Hartog. Op uitnodiging van de buurt ‘Rondom het kruis’ (ROK) is de pastoor aanwezig voor een viering. De buurtbewoners, de families Schenk, Kuenen, Schurink, Hubers, Brugman, Hiddink, Kraan, Tankink, Donderwinkel, Rensing en Lageschaar zorgen al jaren gezamenlijk voor het kruisbeeld. “Het is mooi om dit met de noaste noabers samen te doen”, vertelt mevrouw Schenk die tegenover het kruisbeeld woont. “Dit is een fijne buurt hoor. We hebben jaarlijks een ROK-feest, altijd op de zaterdag voor moederdag.” Pastoor Den Hartog vindt het mooi, dat noaberschap. “Vanuit het westen ken ik dat niet maar hier ervaar die burenzorg heel sterk.”

Door Kyra Broshuis

De bruidjes van toen
Onder het gezelschap bevinden zich ook de zussen mevrouw Withag-Rensing en mevrouw Mellink-Rensing. Zij waren in 1947, bij de plaatsing van het kruisbeeld, ook aanwezig. Toen als ‘bruidjes’, zoals dat vroeger ging. De laatste keer dat het kruisbeeld werd gerestaureerd was in 2001. Ook toen sloeg de buurt de handen ineen en was het schilder Mellink die, net als nu, een nieuwe verflaag aanbracht. Het kruisbeeld dient uiteraard als gedenkplaats maar is ook, zo vertellen buurtbewoners, een vast afspreekpunt. “Mensen spreken hier af voor bijvoorbeeld een fiets- of wandeltocht. Ook voor schoolkinderen is dit een vast punt en vroeger was hier een bushalte die overal ‘bushalte bij het kruis’ werd genoemd.

Met dank aan pater Saes
Buurtbewoner Ard Schenk vertelt, na de plechtige inzegening en de viering, over de geschiedenis van het kruisbeeld dat oorspronkelijk een houten kruis was. In 2001 is het hout vervangen door staal. De corpus is van Indische teakhout. Het stukje grond waarop het kruisbeeld staat is destijds beschikbaar gesteld door de heer Sterenborg. “Hij vond het andere kruisbeeld aan de Boschlaan in Lichtenvoorde niet mooi en wilde een groter en mooier houten corpus”, legt Schenk uit. “Vaak wordt er gedacht dat dit kruisbeeld hier er is gekomen om de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog te gedenken omdat het kruisbeeld in 1947 is geplaatst. Maar bewijs hiervoor is er niet. Overigens zag de uitnodiging voor de inzegening er in 1947 heel anders uit. Dit was de letterlijke tekst: Vrijdagmiddag inwijding van het wegkruis van de Aaltenseweg. Na de kruiswegoefening om drie uur in de kerk kunnen alle belangstellenden meegaan in een grote bedetocht naar de plaats der plechtige wijding. Parochiebundel meebrengen!”. Lichtenvoorde kent, als één van de weinige plaatsen in deze regio, meerdere wegkapelletjes en veldkruizen, allemaal opgericht tussen 1947 en 1957. Zeer waarschijnlijk is dit de invloed geweest van pater Saes die als geboren Limburger een groot voorstander en liefhebber was van de kapelletjes en kruisbeelden in de openbare ruimte.

De 'zusjes Rensing' waren er ook in 1947 bij, toen als bruidjes.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant