Foto:
Columns

Zwaleman | Vaccinatieweek

Vaccinatieweek

Er gaat bijna geen dag voorbij, of de kalender meldt wel dat het 'de dag is van'. Meestal trek ik me daar helemaal niks van aan. Natuurlijk, ik heb vorige week donderdag heus wel mee gekregen, dat het Secretaressedag was. Maar u denkt toch niet, dat ik daarom mijn secretaresse met een bloemetje heb verrast? Ben je gek, dat doe ik echt niet. Ik heb niet eens een secretaresse!
En dat het drie dagen later de Internationale Dag van de Creativiteit en Innovatie was, heeft ook geen verandering gebracht in de wijze waarop ik die zondag, eerste paasdag, heb doorgebracht. 's Morgens een beetje uitgeslapen, daarna een lekker zondagontbijtje klaargemaakt met verse jus en warme croissants, 's middags heerlijk een eind gelopen met de hondjes (en mijn lief) en 's avonds de samenvattingen van de eredivisie gekeken. Slechts drie wedstrijden, maar wel lekker spannend, want in het bos had me geen enkele uitslag bereikt. En nee, ik ben deze dag op geen enkele manier creatief bezig geweest. Waarom zou ik ook, dat doe ik door de week al zo vaak.
Ook het feit dat het tweede paasdag de Dag van de Aarde was heeft me niet echt beroerd. Dat is trouwens ook nog een heel nieuwe 'dag van', omdat we er op 22 april bij stilstaan, dat op die datum de klimaatakkoorden van Parijs werden ondertekend. Dat gebeurde in 2016, dus nog maar drie jaar geleden. En toch is nu eigenlijk al wel duidelijk, dat we dat door bijna de hele wereld omarmde akkoord (de opwarming van de aarde beperken tot maximaal twee graden Celsius) waarschijnlijk niet gaan halen. Niet zo gek veel reden om feest te vieren dus.
Deze week is het (woensdag 24 april) ook nog Wereld Proefdierendag. Wat we daarmee moeten weet ik eigenlijk niet zo goed. Ik vind weliswaar dat we het gebruik van proefdieren tot het minimum moeten beperken, maar in hoeverre kan ik daar zelf iets aan doen?…
Die laatste vraag heb ik ook met betrekking tot deze hele week. Want er zijn niet alleen 'dagen van', maar ook 'weken van'. Deze week, om precies te zijn van 23 tot en met 30 april, is het de Vaccinatieweek. Wordt dus extra aandacht gevraagd voor ziektepreventie door middel van vaccinatie. En dan heb je het zeker in ons land natuurlijk over de vaccinatie van kinderen. Hartstikke belangrijk, want dankzij het feit dat we al bijna zeventig jaar lang een 'Rijksvaccinatieprogramma' hebben, komen allerlei vervelende (kinder)ziektes bij ons niet meer voor. Of misschien moet ik het woord kwamen gebruiken, want sommige van die ziektes die we uitgebannen dachten te hebben, steken nu toch de kop weer op. De vaccinatiegraad in ons land loopt langzaam terug. Onder andere doordat ouders dankzij allerlei onzin die ze op internet lezen hun kinderen niet laten inenten. Hartstikke dom, want die anti-vaccinatiesites verkopen gewoon bullshit. Lulkoek, die er toe kan leiden dat mijn kleinkinderen onnodig de mazelen krijgen. Omdat ze op de crèche niet mogen eisen, dat de kinderen zijn ingeënt. Wat ik heel gek vind, een beetje schandalig zelfs. Als ik mijn hondjes in de vakantie naar een kennel wil brengen, moeten ze wél tegen van alles en nog wat gevaccineerd zijn. En heus, ik ben gek op mijn hondjes. Maar op mijn kleinkinderen toch net nog een stukje meer!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden