Het team van de live-uitzendingen, met in het midden presentator Bart Kolkman. Foto: De Moraalridder
Het team van de live-uitzendingen, met in het midden presentator Bart Kolkman. Foto: De Moraalridder

'De Moraalridder' biedt ouders helpende hand

'De Moraalridder' biedt ouders helpende hand

'We willen zaken op een laagdrempelige manier bespreekbaar maken'

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - Een column, een sketch en een live-uitzending, alle met de dezelfde titel: De Moraalridder. Afgelopen maand werd De Moraalridder uit het niets gelanceerd. Deze week de tweede column, een tweede sketch op YouTube, Facebook/website De Moraalridder, en dinsdag 16 april om 20.30 uur de tweede live-uitzending. Was het eerste onderwerp 'social media', het tweede thema is 'drugs', een hot item.

Prikkelen
De Moraalridder start elk thema met een column, gevolgd door een sketch en live-uitzending, iedere derde dinsdagavond van de maand om 20.30 uur. De column is bedoeld als opwarmertje voor de sketch die zich afspeelt in een alledaagse setting, zoals de eerste keer aan een willekeurige keukentafel en aankomende week een studentenhuis, met op het eind steevast De Moraalridder die verschijnt, een boodschap uitspreekt, de helpende hand biedt. In de sketches komen de thema's op een luchtige manier voorbij.

Deskundigen
In de live-uitzendingen wordt het thema besproken met deskundigen, worden handvatten geboden, kunnen live vragen gesteld worden, evenals vooraf. De uitzendingen kunnen naderhand ook teruggekeken worden voor degenen die niet in de gelegenheid zijn live te kijken," vertelt Talie Wijlens van Mazzel, die deel uitmaakt van de redactie van De Moraalridder en de werkgroep 'Ouders voor ouders', waaruit het initiatief afkomstig is. "De live-uitzending is een half uur durend platform voor ouders en verzorgers, waarop op informele wijze actuele zaken worden behandeld. Mensen willen vaak wel meer over een onderwerp weten, maar willen dat niet opzoeken. Nu kun je gewoon kijken en krijg je tips. Dat het live is, is een mooi extraatje. We moeten het toch opnemen. Dan kun je net zo goed live gaan. Dan is de spontaniteit er."

Ouders voor ouders
"De Moraalridder is niet de gemeente, niet het jongerenwerk. Het is gewoon een neutrale groep, waar alles bespreekbaar is. Het is een onderdeel van het intergemeentelijk preventieplatform en preventieplatform jeugd, met steun van de gemeente. Het zijn ouders die bij elkaar zitten. Zij hebben geconstateerd dat het toch wel moeilijk is om op te staan en je zelf hard te maken. Dan word je aangezien voor een moraalridder, vandaar het idee De Moraalridder er in hoogsteigen persoon bij te halen, als een soort superheld waar je op terug kunt vallen. We willen zaken op een laagdrempelige manier bespreekbaar maken."

Drugs
Het thema deze keer is drugs, te beginnen met de column in deze uitgave. "Het gaat erover om signalen van gebruik te herkennen, wat voor soorten drugs zijn actueel, wat doen Emovo jongerenonderzoeken (Elektronische Monitor en Voorlichting, HW) en IrisZorg. We willen het bij de feiten houden, dingen laten zien, de werking van verschillende soorten drugs benoemen. Wat doen blowen, alcohol, oppeppende drugs, verdovende middelen, welke dingen zijn verslavend, welke minder verslavend? Informatie in de basis. Jongeren weten met drugs vaak niet eens wat ze doen of gebruiken. Ook is niet echt bekend wat je moet doen met iemand die gebruikt heeft. Dat is een hele nieuwe wereld. Je moet er nog heel erg aan wennen, je weet niet wat er gebruikt is. Het is belangrijk dat ouders goed geïnformeerd zijn, wat er speelt. Dan kun je daarop anticiperen. Het gaat er ook om om ouders te bereiken die je normaal nooit bereikt." Vragen voor de uitzending, tips voor onderwerpen, kunnen vooraf gemaild worden aan talie@alsjemazzelhebt.nl. De vragen worden in de uitzending anoniem besproken.

Positieve reacties
Presentator van de live-uitzending is Bart Kolkman, deze keer bijgestaan door preventieadviseur Armida Panka en veldwerker Ismaël Johannis. Beiden van IrisZorg. Wijlens is blij met het format De Moraalridder. "Op de eerste column, sketch en uitzending hebben we positieve reacties en feedback gekregen. Het is belangrijk dat mensen weten dat het er is, dat het actueel is." De Moraalridder draait een jaar proef, met iedere maand een item. "Bij groot succes gaan we het misschien wel uitbreiden. Nu is het nog een project binnen Oost Gelre, misschien straks wel breder."


www.demoraalridder.nl

facebook.com/demoraalridder2018

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden