Foto:

Pierre Villette zingt Tweede Paasdag in Bonifatiuskerk

LICHTENVOORDE - Tweede Paasdag 22 april zingt Ensemble Vocal Pierre Villette tijdens de viering in de St. Bonifatiuskerk de 'Missa in D-dur' van de Oostenrijkse componist, organist en theoreticus, Johann Georg Albrechtsberger (1736-1809). De viering start om 10.00 uur

Het is de eerste keer dat het projectkoor een werk van deze componist uit gaat voeren. Albrechtsberger is het best bekend gebleven als volgeling van de 'oude stijl'. Dit wordt het best weerspiegeld in zijn kerkmuziek maar zelfs zijn profane instrumentale muziek heeft niet steeds de toen gebruikelijke galante stijl. Zijn faam als theoreticus bezorgde hem veel leerlingen waarvan sommige later eminente musici zijn geworden zoals Johann Nepomuk Hummel, Ignaz Moscheles, Franz Xaver Wolfgang Mozart of Josef Weigl. De bekendste evenwel is Ludwig van Beethoven die uit onvrede met de manier waarop Haydn hem begeleidde, les ging volgen bij Albrechtsberger. Deze laatste zei ooit over hem dat hij nooit iets behoorlijks zou maken.
Een groot deel van zijn werken, zowel vocale als instrumentale, bestaat enkel onder de vorm van manuscripten. Deze bevinden zich in de bibliotheek van de Gesellschaft der Musikfreunde in Wien, beter bekend als Wiener Musikverein.

Het projectkoor bestaat deze keer uit 40 zangers en zangeressen onder leiding van Jeroen Twisk. De orgelbegeleiding is opnieuw in handen van Elske te Lindert. Voor de projectleden zijn dirigent en organist vertrouwde en zeer deskundige personen met wie graag wordt samengewerkt. Naast de vaste gezangen uit de Missa van Albrechtsberger zingt het projectkoor 'Jesu, Jesu, du bist mein', van J.S. Bach, 'Alleluia! Sing to Jesu' van R.H. Prichard, 'All hail the power of Jesus' name' van J. Ellor, 'Notre Père' van M. Duruflé, 'Ave verum corpus' van W.A. Mozart.
Als slotlied kunnen de bezoekers van de kerkdienst het bekende en graag gehoorde 'Hallelujah' uit de Messiah van Händel horen.

Zoals gebruikelijk en voor het koor onontbeerlijk, wordt een gewaardeerde vrijwillige gift bij het uitgaan van de kerk graag in ontvangst genomen tijdens de deurcollecte. Iedereen, van alle gezindten, is van harte welkom deze viering bij te wonen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden