Wees diefstal voor en voorkom dat je fiets gestolen wordt!

Er zijn gelukkig genoeg beveiligingsmethodes welke je thuis en onderweg toe kunt passen om diefstal van een fiets te voorkomen. Geen van deze technieken geeft garantie op het voorkomen van diefstal, maar ze helpen wel om diefstal te vertragen.

Beveiliging thuis
De eerste plek waar je wilt zorgen dat de fiets veilig staat, is thuis. Je kunt een aantal dingen doen om de veiligheid thuis te vergroten. Ten eerste is het verstandig om een slot op het tuinhek te plaatsen, en de fiets (indien mogelijk) in een schuur te zetten. Natuurlijk doe je de schuur waar de fiets in staat ook op slot. Dit alles voorkomt misschien niet dat je fiets wordt gestolen, maar het kost dieven wel veel langer om bij de fiets te komen. Het is natuurlijk ook belangrijk om de fiets goed op slot te zetten, ook in de schuur.

Dit doe je door de fiets ergens aan vast te maken, het liefst een object welke dieven niet mee kunnen nemen. Het is een optie om beveiligingscamera's op te hangen. Tegenwoordig heb je voor een paar tientjes al een camera. Heb je hier geen budget voor, dan kun je voor een tientje al een nep camera kopen.

Tot slot is het belangrijk om goed met de sleutels van de fiets en het slot om te gaan. Leg deze niet op een makkelijke plek, dus zeker niet in de schuur! Eventueel kun je de sleutels in een speciale sleutelkluis (zoals deze op Slotenspeciaalzaak) stoppen, maar zorg ook dan dat de sleutelkluis in huis hangt, en niet in de schuur.

Beveiliging onderweg
Onderweg is de beste plek om een fiets te parkeren, in een bewaakte fietsenstalling. Ga je bij iemand op bezoek, vraag dan of je de fiets binnen het tuinhek mag zetten. Als dit niet kan, dan kun je de fiets op een plek zetten waar deze goed in het zicht staat. Vaak kan dit natuurlijk niet, bijvoorbeeld als je in de stad bent om een boodschap te doen. Daarom is het belangrijk om een goed fietsslot te hebben. De meeste fietsen hebben standaard een ringslot, maar verwacht niet dat deze het dieven erg moeilijk maakt. Het probleem is dat dieven niet weg kunnen fietsen, maar de fiets wel gewoon in een busje kunnen tillen. Daarom is het belangrijk om altijd een tweede slot te gebruiken. Voor dit slot is het belangrijk dat je de fiets hiermee aan een fietsenrek vast kunt zetten. Of zet je fiets in een bewaakte fietsenstalling. Zie hier de bewaakte fietsenstalling bij NS stations en hier andere bewaakte fietsenstallingen in Nederland. Dit zorgt ervoor dat dieven niet zomaar de fiets kunnen inladen, en het slot op een ander moment kunnen openbreken.

Dieven zullen eerder voor een fiets met alleen een ringslot gaan, dan voor jouw fiets met dubbele beveiliging. Ondanks dat een fietsslot goede beveiliging geeft, is het belangrijk om goed over de locatie waar je de fiets zet na te denken.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden