Onthulling van de Droebelroute door Anton Stortelder (links) en Harry Spekschoor. Foto: Kyra Broshuis
Onthulling van de Droebelroute door Anton Stortelder (links) en Harry Spekschoor. Foto: Kyra Broshuis

Zieuwent zet droebels op de kaart met wandelroute

Algemeen

ZIEUWENT- "Het is een lange weg geweest", zegt projectleider Cecile Hulshof van de Oudheidkundige Vereniging Zuwent, "Maar de Droebel-wandelroute is nu eindelijk een feit". Zaterdagmiddag wordt de Droebelroute officieel geopend voor genodigden maar veel Zieuwentenaren zijn uitgelopen om hier getuige van te zijn.

Door Kyra Broshuis

“Nu zijn de mensen er nog die de verhalen over vroeger kunnen vertellen. Toen ik hier drie jaar geleden kwam wonen had ik nog nooit van het woord droebel gehoord. We hebben lang de geschiedenis onderzocht en toen, een jaar geleden, Achterhoek Toerisme erbij betrokken raakte, is het in een stroomversnelling gekomen. Ik ben er trots op dat de klus, met dank aan de Oudheidkundige Vereniging Zuwent én de gemeente Oost Gelre, nu geklaard is. We hopen dat veel mensen plezier zullen beleven aan deze wandelroute en dat het begrip ‘droebel’ behouden blijft voor komende generaties en daarmee een stukje geschiedenis van Zieuwent.”

Ontstaan vanuit één stamhuis
Een droebel is een groepje vlak bij elkaar gelegen boerderijen. Ooit is zo’n droebel ontstaan vanuit één (stam)huis. Wethouder Marieke Frank vertelt dat Zieuwent in 1059 voor het eerst genoemd is in de archieven en dat er in het jaar 1460 meer dan veertig boerderijen waren, ‘in de droebels’. “De oudste droebels zijn allemaal bekende namen zoals Kevelder, Rouwhorst, De Velver en Hoenderboom. In de droebels was de saamhorig groot. Het noaberschap is in de droebels ontstaan en nu wordt de Zieuwentse droebel wereldkundig dankzij deze route”, zegt de wethouder.

Bestaande infrastructuur
De voorzitter van Achterhoek Toerisme, Marijke van Haaren, is blij met dit soort initiatieven van de bevolking. “Het toerisme is een belangrijke economische factor in de Achterhoek en deze route is een mooie toegevoegde waarde. Er is goed gebruik gemaakt van de bestaande infrastructuur zoals de kerkepaden. Deze wandeltocht is een heel mooi onderdeel van het totale programma van Achterhoek Toerisme.”

Anton Stortelder en Harry Spekschoor
De eer om het startpunt van de route te onthullen, is aan twee mensen van het eerste uur: Anton Stortelder en Harry Spekschoor. Zij hebben lang en intensief onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Zieuwentse droebels. De Droebelroute is 12 kilometer lang en wordt gemarkeerd met duidelijke borden. De route komt onder andere langs ‘De Kriegeri’je’ bij Boerderij Blauwenweavas: de naam Blauwenweaves komt van ‘blauwe wever’. Dat is een wever die blauwe stof weeft. Blauwe verfstof was duur waardoor ook dit garen duur was. Het weven van dit dure garen werd alleen aan zeer goede wevers uitbesteed, zo staat te lezen in de folder van de route. De route komt langs nog dertien andere droebels. In het gedenkpark van het dorp staat het beginpaneel van de wandelroute. Daarnaast is er bij alle droebels een bord geplaatst, langs en parallel aan de openbare weg.

De Droebelroute is onderdeel van het Wandelnetwerk in de Achterhoek.

Harmonie St. Sebastiaan bracht een muzikale hulde. Foto: Kyra Broshuis
Speciale borden markeren de Droebelroute. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant