Foto:

Frank Zand | Das schwarze Kreuz

Toen ik las dat Heino is geboekt voor het hoofdpodium van de Zwarte Cross heb ik de naam van het festival even in de vertaalmachine gegooid en toen kwam er bovenstaande uit. De vertaallogaritmes gingen in deze Goede Week terecht uit van die andere vertaling van cross.

Het is niet zo dat Heino de hele dag in mijn gedachten is, maar ik kan me niet anders herinneren dan dat hij bestaat. Een lichtblonde leeftijdsloze man - ergens tussen de en de 20 en de 100 - met een zonnebril.

Vroeger zag ik hem weleens voorbijkomen in zo'n typisch Duitse televisieshow waar ik soms gedwongen naar moest kijken. Nou ja, ik werd niet gedwongen ernaar te kijken, maar ik had nog niet de macht om een ander programma af te dwingen.
Het was de tijd dat ik cola bij de chips kreeg tijdens zulke shows. Ik was al te oud voor ranja maar nog te jong voor bier.

Ik ken eigenlijk maar één nummer van Heino: Blau blau blau blüht der Enzian. In de officiële titel wordt maar één keer blau genoemd, maar hij zong het drie keer achter elkaar, de laatste keer voorafgegaan door twee keer iets vertraagd: ja ... ja ...
Handige oorwurm.

En het is dér Enzian: eerste naamval mannelijk. Eerste naamval, want de Duitse gentiaan is een uitgesteld onderwerp van de zin. (Ik zal nog even bij een bevriend neerlandicus navragen of mijn uitleg klopt.)

Hij heeft het nummer ook in een metalversie opgenomen, dan heet het (toevallig!) Schwarz blüht der Enzian. Dat komt dan mooi uit voor het Zwarte Cross-podium.

De tekst lijkt zich hier en daar zelfs af te spelen op de Zwarte Cross: In der ersten Hütte, da hab`n wir zusammen gesessen, in der zweiten Hütte, da hab`n wir zusammen gegessen. Maar waarschijnlijk ben ik nou een beetje aan het wensdenken.

Maar die zwarte versie is niet zo mooi, de melodie en de harmonie worden om zeep geholpen. Warme majeurakkoorden zijn veranderd in saaie mineurakkoorden.

Nee, ik wil op het podium van de Zwarte Cross de schlagerversie. Ik denk dat het terrein uitpuilt. Net zoals overigens zijn oog, vandaar die zonnebril (wat zou het leven zijn zonder Wikipedia).
Blauw is sowieso leuker dan zwart.

Een prettige zondag en tot de volgende keer. Om op zijn Heino's af te sluiten: Holla hia hia holla di holla di ho.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden