De schuilhut komt direct goed van pas tijdens de feestelijke opening. Foto: Dinès Quist
De schuilhut komt direct goed van pas tijdens de feestelijke opening. Foto: Dinès Quist

Schuilhutten in Harreveld op passende wijze geopend

HARREVELD - Harreveldse natuurliefhebbers fietsten zaterdagmiddag langs schuilhutten en kikkerpoelen. Reden hiervoor was de officiële opening van twee schuilhutten, gelegen aan de kerkepaden Blindendiek en Bekkendiek. Met een ceremoniële onthulling van twee informatieborden, door Fons Hulshof en Tonnie te Roller van' Groen Goed' ondersteund door wethouder Karel Bonsen, werd de opening van de hutten bezegeld.

Door Dinès Quist

Zo'n 40 genodigde Harreveldse natuurliefhebbers trotseerden de ijzige wind van afgelopen zaterdag. Jong en oud stapten op de fiets om de opening van de schuilhutten bij te wonen en een aantal afgeronde landschapsversterkingsprojecten te bezoeken. De tocht leidde via kerkepaden langs een aantal projecten voor landschapsversterking in Harreveld zoals de kikkerpoelen, houtwallen en aangeplante struweelhagen. De genodigden zijn allemaal in meer of mindere mate betrokken geweest bij het versterken van de natuur in en om Harreveld. Hoewel de schuilhutten aan de Bekkendiek en aan de Blindendiek hun bestaan al kennen vanaf 2017, werden deze afgelopen zaterdag officieel geopend. Met ondersteuning van de mannen van Groen Goed, te weten Fons Hulshof, Tonnie te Roller en Jos te Molder, viel de eer te beurt aan Karel Bonsen om de informatieborden te onthullen en hiermee de schuilhutten officieel te openen. Bonsen is blij met de hutten die niet alleen de toeristen moeten plezieren maar ook zeker het 'eigen volk'. De schuilhut aan de Bekkendiek voegt op deze middag de daad bij het woord en biedt vrijwel direct na de officiële opening onderdak aan 'eigen volk' dat dekking zoekt tegen een heuse sneeuwbui.

Groene hart Harreveld klopt
De organisatie van de fietstocht was in handen van vereniging 'Dorpsbelangen Harreveld'. Dat het Harreveldse groene hart klopt is te merken aan de groen-denkende werkgroepen van Dorpsbelangen Harreveld; 'Harreveld in 't Groen' is verantwoordelijk voor landschapverbeterings-projecten. Commissie 'Fietspaden Harreveld' is verantwoordelijk voor de kerkepaden in en om Harreveld en het tot stand brengen van de schuilhutten. 'STUW Groen Goed Lichtenvoorde' heeft hout beschikbaar gesteld voor de hutten en is verantwoordelijk voor de organisatie en het onderhoud van de landschapsprojecten. Samen slaan ze hun handen ineen en het resultaat mag er zijn, aldus Tonnie Kolkman, voorzitter van commissie Fietspaden en spreker van de dag. "We kijken gezamenlijk naar de doelen die we willen bereiken en niet naar de verschillen. Het resultaat is twee schuilhutten en mooie projecten om de biotoop in de omgeving te versterken." De prachtig geïllustreerde informatieborden aan de binnenwand van de hutten vertellen het verhaal van de totstandkoming van de schuilhutten en lichten een diersoort uit dat in de omgeving huist. De laatste schroef van het bord wordt ceremonieel in het verse hout geschroefd door de heren te Rolder en Hulshof van 'STUW Groen Goed'.

De fietstocht eindigde bij familie Boomkamp, waar er werd geproost op de behaalde projecten. De jongere generatie natuurliefhebbers mochten 10 kamperfoelies planten in de akkerrand van landgoed Boomkamp om ook hier de biotoop te versterken. Tonnie Kolkman vertelt: "Kamperfoelie gedijt goed in de Harreveldse natte bosgrond. 100 jaar geleden schreef schoolhoofd Nijs er een gedicht over en sindsdien wordt Harreveld ook wel Kamperfoeliedorp genoemd." In totaal zullen er 100 kamperfoelies geplant worden rond Harreveld.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden