Marja Fuchs (links) en Ine van Lith bij de molen. Foto: Barbara Pavinati
Marja Fuchs (links) en Ine van Lith bij de molen. Foto: Barbara Pavinati

Molen Hermien in de hoofdrol van blijspel 'Alleen de wind weet'

Algemeen

'In gedachten was ik de hele tijd bij de molen'

Door Barbara Pavinati

HARREVELD - Molen Hermien bestaat dit jaar 200 jaar. Om haar te eren voert toneelvereniging Hervelo op 10, 11 en 12 mei het openluchtspel 'Alleen de wind weet' op. Het blijspel met een prominente rol voor de molen is een combinatie van geschiedenis en fantasie en is geschreven door Ine van Lith. De regie is in handen van Marja Fuchs. In een openhartig gesprek vertellen de dames: "We willen niet te veel prijsgeven over het verhaal en het decor. De mensen die iets met de molen hebben of er elke dag langsrijden moeten vooral zelf komen kijken. Dit is een unieke kans om de molen te zien en een stukje geschiedenis op te snuiven!"

'Het mooie van dit stuk is dat het de gemeenschap verbindt'

Ine is anderhalf jaar geleden via via gevraagd om het toneelstuk te schrijven. Met een achtergrond als toneelspeelster, -schrijfster, souffleuse en regisseur was zij de ideale kandidaat. Ze heeft zich grondig verdiept in de molen door er boeken over te lezen en op het internet informatie op te zoeken. Ine: "Al lezend kwam ik passages tegen die ik passend vond om te gebruiken. In gedachten was ik de hele tijd bij de molen en stelde ik mij de scènes en personages voor. De grappige dingen komen dan vanzelf. Daar heb ik niks over te zeggen."

Spannend om neer te zetten
Het blijspel kent drie bedrijven waarin steeds een anderen generatie speelt. Het eerste bedrijf draait om een familie. De kinderen en kleinkinderen van die familie spelen in het tweede bedrijf een grote rol. In het derde bedrijf komt weer de volgende generatie aan bod. Het verhaal begint wanneer Molen Hermien er nog helemaal niet is. Marja: "Het stuk kent anekdotes en scènes van gebeurtenissen die zich in Harreveld hebben afgespeeld en is vrij duidelijk over de regie. Het spel moet passen bij de tijd waarin het speelt. De spelers spelen in een heel andere setting dan ze gewend zijn. Er worden veel situationele grappigheden uitgebeeld en er komen ook wel bekende Harreveldse namen in voor. Niet alle personages hebben echt bestaan. Ik heb gewacht met het nemen van de regie van het stuk totdat het helemaal klaar was, want pas toen kon ik het echt leren kennen en gaan interpreteren. Dat vraagt soms om een kleine aanpassing in bijvoorbeeld spel of decor. Ik vind het spannend om dit neer te zetten. Lukt het mij om dat te doen zoals Ine het bedoeld heeft? Ine: "Ik vind het ook spannend of het publiek dat wat ik voor ogen heb ook leuk vindt om te zien." Ine en Marja lichten een tipje van de sluier op over het stuk: "We kunnen wel zeggen dat de molen de hoofdpersoon in het stuk is. Ze heeft de hele geschiedenis geobserveerd en alles zien gebeuren, maar: 'alleen de wind weet'."

Verbindend
Marja: "Het mooie van dit stuk is dat het heel verbindend werkt. Iedereen in Harreveld draagt wel een steentje bij. De een is bezig met het decor of de muziek de ander speelt er in mee. Daarom vind ik het ook leuk om eraan bij te dragen. Het stuk leeft echt."

Kaarten
Kaarten zijn voor 15 euro te bestellen op www.hervelo.harreveld.nl


Voordeel met donateurskaart
St. Switbertus

LICHTENVOORDE - Van 15 april tot en met 30 mei komen de leden van Schutterij St. Switbertus weer aan de deur met de donateurskaarten. Dit jaar bestaat de vereniging 90 jaar en daarom wil Switbertus zich tijdens de Lichtenvoordse kermis op een speciale manier presenteren. Daar hoort nieuwe kleding bij voor onder ander het blazerskorps en de majorettes.

Door de aankoop van één of meerdere donatieloten maakt men al kans op mooie prijzen, zoals een diner-bon, de hoofdprijs van vierhonderdenvijftig euro en een aantal andere prijzen. Daarnaast geeft elke donatiekaart recht op korting bij restaurant 't Zwaantje in Lichtenvoorde. Alle informatie over dit voordeel staat op de kaart.

Behalve een mooi korps aan het begin van het bloemencorso en het vogelschieten op kermismaandag, organiseert St. Switbertus tal van andere activiteiten. Zo is er de pas weer gehouden Open Team Competitie voor bedrijven en verenigingen, het gezellige picknick-concert in het Wentholtpark in juli en dit jaar het Internationale Vendeltreffen en de wereldrecordpoging 24 uur boogschieten in Lichtenvoorde. St. Switbertus steunen met een donatiekaart/lot is dus voordeel voor iedereen. De leden bedanken iedereen alvast voor de gulle medewerking. Kijk op de website voor het complete jaarprogramma.


www.st-switbertus.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant